Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων


Η ιστορία του περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων, ένα είδος αρχαίου αναλογικού υπολογιστή εξαιρετικής ευφυίας που εντοπίστηκε το 1900 στο ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων, είναι αρκετά γνωστή. Ο μηχανισμός χρονολογείται, σύμφωνα με τις ελληνικές επιγραφές που φέρει, μεταξύ του 150 π. Χ και του 100 π. Χ. Είναι μια αξιοθαύμαστη εφεύρεση με λειτουργία που μοιάζει με εκείνη ενός πολύπλοκου ωρολογιακού μηχανισμού.

Οι επιστήμονες κατάφεραν, αρκετά χρόνια μετά την ανάσυρσή του από το βυθό των Αντικυθήρων, να κατανοήσουν τη λειτουργία του, τη δυνατότητα που είχε να απεικονίζει, ακόμα και σε βάθος δεκαετιών, το ουράνιο στερέωμα, τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης, τις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις.

Εντυπωσιακός είναι, όμως, και ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο κατάφεραν κάποιοι να αναπαραστήσουν τη λειτουργία του. Ας δούμε, μέσα από ένα βίντεο τα μυστικά του περίφημου μηχανισμού. Το συγκεκριμένο βίντεο προβαλλόταν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός».

Γιώργος Καρουζάκης

πηγή: thalesandfriends.org