Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

παράνομη μουσική την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης


Αν υποθέσουμε ότι ζεις στην Σοβιετική Ένωση εν έτει 1957 και επιθυμείς να αποκτήσεις έναν παράνομο δίσκο απαγορευμένης rock-n-roll ή jazz μουσικής, Τι κάνεις? Τα συμβατικά κασετόφωνα δεν υφίστανται και στο πρώην Σοβιετικό μπλοκ εκείνης της εποχής τα βινύλια είναι δυσεύρετα. Πώς προχωράς?
Ένα πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις είναι να τυπώσεις τις μουσικές που κατάφερες να βρεις στη μαύρη αγορά σε πεταμένες ακτινογραφίες. Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς συμβάλει άθελα του στην εφευρετικότητα των πολιτών του, έτσι δεν είναι? Πανέξυπνοι Ρώσοι πολίτες με μια διακαή επιθυμία να ακούσουν λίγο απελευθερωτικό rock-n-roll περιέσωζαν ακτινογραφίες από κάδους σκουπιδιών και αρχεία νοσοκομείων και τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν δίσκους.
Κατά την χρονική περίοδο 1946-1961, κάποιοι δαιμόνιοι Ρώσοι άρχισαν να ηχογραφούν απαγορευμένη λαθραία jazz, boogie woogie και rock-n-roll μουσική πάνω σε ακτινογραφίες που είχαν περάσει την διαδικασία της εμφάνισης. Οι τομογραφίες ακτίνων Χ, οι οποίες είχαν το ιδανικό πάχος γι'αυτή τη δουλειά, κατόπιν κοβόντουσαν στο σχήμα δίσκων 23 έως 25 εκατοστών σε διάμετρο, αν και δεν ήταν πάντα απαραίτητα κυκλικού σχήματος. Το ακριβές σχήμα δεν είχε ιδιαίτερη σημασία, αρκεί να έπαιζαν.
''Συνήθως, ήταν η Δυτική μουσική που ήθελαν να αντιγράψουν.'', υποστηρίζει ο Sergei Khrushchev, γιος του Nikita Khrushchev.' Πριν από την άφιξη την κασετόφωνων χρησιμοποιούσαν ακτινογραφικές πλάκες οστών και ηχογραφούσαν μουσική πάνω στα οστά, εξ ου και η ονομασία Μουσική των Οστών.  Όπως διευκρινίζει η συγγραφέας Anya von Bremzen ''Έκοβαν την ακτινογραφία στο σχήμα ενός χονδροειδούς κύκλου με ένα απλό ψαλιδάκι που θα χρησιμοποιούσε κανείς για να κόψει τα νύχια του και χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια ένα τσιγάρο για να ανοίξουν μία τρύπα.... με αυτόν τον τρόπο, είχες τον Elvis στην θέση των πνευμόνων, τον Duke Ellington στην Τομογραφία Εγκεφάλου της θείας Masha-απαγορευμένη Δυτική μουσική αποτυπωμένη στα εσωτερικά όργανα Σοβιετικών πολιτών.''

πηγή: dangerousminds.net

επιμέλεια κειμένου
Φίλη Λίτσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου