Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

The Woodsman, όταν παραμονεύουν οι δαίμονες από το παρελθόν


σκηνοθεσία Nicole Kassell πρωτ. Kevin Bacon

Μια πολύ δυνατή ταινία του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, με υπόγειες αναφορές στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, που δίνει την ευκαιρία να αναδείξει ο Kevin Bacon το μεγάλο παραγνωρισμένο του ταλέντο.
Ο Walter αποφυλακίζεται με αναστολή μετά από 12 χρόνια φυλάκισης για παιδεραστία σε βάρος ανήλικων κοριτσιών. Προσπαθώντας να κάνει μια νέα αρχή, εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη επιτηρούμενος από αστυνομία και ψυχιάτρους, πιάνει δουλειά σε ξυλουργείο και κάνει μια σχέση με μια συνάδελφο του. Όμως το παρελθόν είναι υπαρκτό, δε γίνεται να διαγραφεί ούτε από τον ίδιο ούτε από τους άλλους. Σύντομα το μυστικό του θα γίνει γνωστό και θα προκαλέσει τη φρίκη και τον αποτροπιασμό του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Η Kassell αντιμετωπίζει το επικίνδυνο θέμα της παιδεραστίας, που βρίσκει απέναντι - και δικαίως - το σύνολο της κοινής γνώμης, με μεγάλη εντιμότητα και χωρίς ηθικολογίες. Επιλέγοντας τη χαμηλόφωνη προσέγγιση, δεν τραγικοποιεί, δεν εκβιάζει συναισθηματικά, αλλά και δεν κρύβει τίποτα κάτω απ το χαλί. Ο Walter είναι πράγματι παιδόφιλος και η Kessell τολμά να κοιτάξει με ειλικρίνεια μέσα στην ψυχή του ''τέρατος''. Δεν το εξωραΐζει, δεν το κρίνει, παρακολουθεί τον αγώνα του με τον ''κακό λύκο'' που κρύβει μέσα του. Παράλληλα το τοποθετεί μέσα στο τερατώδες περιβάλλον της ''υγιούς'' σύγχρονης πραγματικότητας, με την υποκρισία να κυριαρχεί, με τα στερεότυπα να υπαγορεύουν συμπεριφορές και στάσεις, με τη σεξουαλική κακοποίηση να κρύβεται σε περιβάλλοντα υπεράνω πάσης υποψίας....
Σε τελευταία ανάλυση η Kessell τολμά να θέσει ένα προκλητικό δίλημμα: μπορεί ο άνθρωπος να υπερβεί τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του, μπορεί ο ''κακός λύκος'' να γίνει ο ''ξυλοκόπος'' του παραμυθιού? Ή πρέπει να την αποδεχτεί και να μάθει να ζει μ αυτήν, αγωνιζόμενος συνεχώς ενάντια της?
Και αφήνει τον ήρωά της και όλους εμάς να το απαντήσουμε.

Γιούλη Ζαχαρίου


3 σχόλια: