Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Nosferatu, ο αρχέτυπος βρικόλακας


Nosferatu : Eine Symphonie des Grauens - 1922
( Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου )
Κλασική Βουβή ταινία τρόμου
Σκηνοθεσία : Φ. Β. Μουρνάου - Πρωταγωνιστούν : Μάξ Σρέκ, Γκρέτα Σρέντερ

Ο βρικόλακας κόμης Ορλόκ παγιδεύει στο κάστρο του, στη Τρανσυλβανία, το μεσίτη Χάτερ και αργότερα ταξιδεύει στο Βίσμπουργκ της Γερμανίας σε αναζήτηση της όμορφης γυναίκας του τελευταίου, της Έλεν.
Ατμοσφαιρική και συνάμα ανατριχιαστική, απόκοσμη, νοσηρή και παράξενα όμορφη, η ταινία του Μουρνάου, αποτελεί ένα πραγματικά εντυπωσιακό, ονειρικό θα έλεγα, ποίημα τρόμου. Πρωτόγνωρη, για εκείνη την εποχή, η βουβή ταινία του Μουρνάου καθηλώνει περισσότερο με τη δύναμη των εικόνων της, δημιουργώντας ένα ζοφερό κλίμα και μια μακάβρια ατμόσφαιρα, σε μαύρο και άσπρο, που τη συμπληρώνει η απόκοσμη παρουσία του κόμη Ορλόκ.
Ο ρεαλισμός και το αλλόκοτο μπλέκουν σ΄ αυτό το αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού με τις εικόνες του να σε αιχμαλωτίζουν. Η δε ασχήμια του βρικόλακα πραγματικά σε υπνωτίζει και σε τραβάει όλο και πιο κοντά του και μια παράξενη γοητεία φόβου νοιώθεις να σε κυριεύει.
Το φιλμ αυτό είναι το πρώτο μεγάλο έργο με βρικόλακες και βέβαια ο προάγγελος του γνωστού σε όλους μας Κόμη Δράκουλα καθώς και το υπόβαθρο, που ο Βέρνερ Χέρτζογκ σκηνοθέτησε το 1979 τον δικό του Νοσφεράτου με τον υπέροχο Κλάους Κίνσκι.
Η ταινία του Μουρνάου υμνήθηκε για την ομορφιά της και τον ονειρισμό της. Παιζόταν όμως αποκλειστικά σε κινηματογραφικές λέσχες και ταινιοθήκες, μέχρι την επανέκδοσή της, τη δεκαετία του ΄60.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου