Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Oslo August 31st, ένας καθαρός άνθρωπός και η πόλη του

          

2011 Νορβηγία σκην. Joachim Trier

Ο Άντερς,πρώην τοξικομανής,έχει τελειώσει τη διαδικασία απεξάρτησης και πρόκειται σύντομα να επανέλθει καθαρός στην κοινωνία. Παίρνει λοιπόν από το Κέντρο μιας μέρας άδεια για να πάει σε μια συνέντευξη για δουλειά. Μέσα σ αυτή τη μέρα ο Άντερς,μελαγχολικός και ευάλωτος, θα διασχίσει το Όσλο αλλά και την εσωτερική του έρημο. Θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει γέφυρες με το παρελθόν του,θα συναντήσει αγαπημένους του ανθρώπους,θα συνειδητοποιήσει λάθη δικά του και των άλλων,θα αναζητήσει ερείσματα που θα του επιτρέψουν να επαναξιολογήσει το νόημα της ζωής του και να συνεχίσει να ζει.Το τέλος αυτής της εσωτερικής και εξωτερικής περιπλάνησης θα φωτίσει με άλλο φως τις στιγμές αυτού του 24ωρου αλλά και την αρχή του.
Η ταινία απέχει πολύ από το να είναι απλώς μια ακόμη ταινία επανένταξης. Έχει βαθιά υπαρξιακό χαρακτήρα και ψηλαφίζει το υπαρξιακό αδιέξοδο ενός νέου ανθρώπου μέσα σε μια κοινωνία εύρρυθμη και ευημερούσα που τον καταδικάζει να νιώθει αλλότριος.
Το σενάριο στηρίχτηκε ελεύθερα στο βιβλίο ''Feu Follet'' του P.D.La Rochelle, στο οποίο στηρίχτηκε επίσης η αξέχαστη ταινία του Louis Malle ''Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει'' 1963.
Η σκηνοθεσία,λιτή και διακριτική,υπονομεύει κάθε μελοδραματισμό,εστιάζει στη λεπτομέρεια,αρνείται να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ευκαιρία για συναισθηματικό εκβιασμό σε βάρος του θεατή και επενδύει πολλά στο ''ανέκφραστο'' αλλά συγκλονιστικά τρωτό πρόσωπο του πρωταγωνιστή.
Μια ταινία με δραματικό βάρος.

Γιούλη Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου