Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Lobster, μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης


Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (η τέταρτη κατά σειρά μεγάλου μήκους) τιτλοφορείται "The Lobster" και εμείς το παρακολουθήσαμε στις αίθουσες με την ελληνική μετάφραση, η οποία δεν είναι άλλη από τον Αστακό.
Σε μια άλλη πραγματικότητα, από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο Λάνθιμος και σε προηγούμενες ταινίες του (βλ. Κυνόδοντας) υπάρχει ένα ξενοδοχείο που υποδέχεται Μοναχικούς. Άτομα που ψάχνουν το κατάλληλο ταίρι σε μια κοινωνία που οι μη δεσμευμένοι κυκλοφορούν στιγματισμένοι.
Έχουν περιθώριο κάποιες καθορισμένες μέρες ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους ειδάλλως μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο,που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.
Ατμόσφαιρα εξωπραγματική με θαυμάσιες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, έξοχη μουσική επιμέλεια και πρωτότυπο σενάριο από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο δημιουργός.
Mε ένα πολύ σημαντικό cast που αποτελείται από τους Colin Farrel, Rachel Weilz, Lea Seydoux (Η ζωή της Αντέλ), Ben Whishaw(το Άρωμα) και τις  μούσες του Αγγελική Παπούλια και Αριάν Λαμπέτ που έχουν και σε αυτή την κινηματογραφική παραγωγή εξέχουσα θέση.
Οι αναφορές στην Ελλάδα είναι έκδηλες.
Με λίγα λόγια,όποιος θέλει να παρακολουθήσει κάτι που σίγουρα θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον για μετέπειτα σκέψη αυτή η ταινία είναι η καταλληλότερη.
Σε μια κοινωνία που όλοι θέλουν να βρουν το κατάλληλο ταίρι,μήπως το να είσαι ελεύθερος είναι η μεγαλύτερη απόλαυση;
Αλλά από την άλλη,δεν είναι και αυτό μια δεύτερη φυλακή;
O Λάνθιμος δεν απαντά, παρά μόνο δημιουργεί ερωτήματα.
                                                                                              
Ανδρέας Κιτσικίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου