Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Mr Robot, ο πιο φευγάτος αντιήρωας της μικρής οθόνης


Σε μια εποχή που το Netflix έχει κατακτήσει την ζωή και καρδιά μας η επιστροφή στην τηλεόραση φαντάζει αδύνατη για μερικούς, το USA Network δημιουργώντας αναμφίβολα μια από τις πιο καλοστημένες σειρές της σεζόν μας «αναγκάζει» να επαναφέρουμε την τηλεόραση στο προσκήνιο!

Με μια γρήγορη ματιά το «Mr.Robot» αναφέρεται σε έναν νεαρό προγραμματιστή, τον Elliot Alderson, με αξιοπρόσεχτο ταλέντο και αρκετά κοινωνικό-ψυχολογικά προβλήματα που τον περιορίζουν μα ταυτόχρονα τον ωθούν στην άκρη του προσωπικού του νήματος. Ο Elliot συναντά έναν ιδιαίτερο άνδρα, που ενώ στην αρχή φαντάζει άστεγος τον βυθίζει στα μυστικά της «fsociety» μιας μυστικής κοινότητας άρρηκτα συνδεδεμένης με την τεχνολογία και την αναρχία. Στόχος της αποτελεί η απελευθέρωση των ανθρώπων από τα οικονομικά τους δεσμά που προκαλούνται κυρίως μέσω της Ε Corp ( ή Evil Corp όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει ο πρωταγωνιστής μας).

Ένας καθαρά αγνός έρωτας πρωτόγνωρος για τα σημερινά δεδομένα, παράλληλες ιστορίες, σκοτεινές, βίαιες και άκρως αιματηρές καθώς και το στοιχείο της ανατροπής συνθέτουν ένα πυροτέχνημα διαφορετικό από όσα έχουμε ξαναδεί.

Από την άλλη ένα πιο έμπειρο μάτι καταλαβαίνει πως ο Sam Esmail συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός του «Mr. Robot» έχει κάνει την μελέτη του σε οτιδήποτε κινηματογραφικό και τηλεοπτικό μας έχει ενθουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια!

Ο Elliot Alderson αποτελεί έναν χαρακτήρα κατάλληλα τοποθετημένο ανάμεσα στο Walter White και τον Jesse Pinkman. Συνδυάζοντας την ικανότητα και την επιμονή με την εξάρτηση και την ευαισθησία και όλα αυτά στο μυαλό του γνωστού σε όλους μας Tyler Durden (Fight Club). Δημιουργώντας έναν άκρως αντιφατικό αντιήρωα δυνατό μα και συνάμα ευαίσθητο, πληγωμένο μα έτοιμο να πληγώσει οτιδήποτε βρίσκει λάθος στην σημερινή πραγματικότητα. Ανατροπές έντονα επηρεασμένες από το «Fight Club» και σκηνές βγαλμένες από το «V for Vendetta» ολοκληρώνουν το σκηνικό με αποκορύφωμα το τελευταίο επεισόδιο όπου οι άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας μάσκες της «fsociety» και αδημονώντας για το μεγάλο «μπαμ».

Ο Sam Esmail καταφέρνει να συνδυάσει όσα έχει λατρέψει το κοινό με ιδιαίτερη μαεστρία και να σταματήσει την πρώτη σεζόν πριν την μεγάλη έκρηξη (προσωπική και κοινωνική) αφήνοντας μας στην κυριολεξία κρεμάμενους από τα χείλη του. Μοναδικό ελάττωμα της σειράς θα μπορούσε να θεωρηθεί η σκηνοθεσία της που χαρακτηρίζεται από έλλειψη έμπνευσης και μέτρια πλάνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Προσπερνώντας αυτό αξίζει να σημειωθεί η απίστευτη ερμηνεία του Rami Malek, ίσως η καλύτερη επιλογή της χρονιάς.

Χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής το «Mr. Robot» αντικατοπτρίζει όσο πιο αληθινά γίνεται την πραγματικότητα, τα νοητά, κοινωνικά και οικονομικά, δεσμά που επιβάλλουν στον σύγχρονο άνθρωπο και ταυτόχρονα μας χαρίζει έναν ρεαλιστικό αντιήρωα αντίστοιχο με αυτόν που προσπαθεί να ξεπηδήσει από μέσα μας!

Ελένη Αναστασιάδου


πηγή: thereviewer.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου