Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ημερολόγιο ενός performer. Περί κουλτούρας (μέρος πρώτο)


Αν σκοπεύουμε να επεκταθούμε στο θέμα της κουλτούρας πρέπει να παρατηρήσω πως ο κόσμος πεινάει και δεν ασχολείται με αυτήν.
Αλλά αν η κουλτούρα ήταν θέμα καθαρά οικονομικής και κοινωνικής τάξης οι πλούσιοι, οι χορτάτοι δηλαδή, θα ήταν οι πιο πιστοί θιασώτες της.
Ο πολιτισμός ενός λαού είναι η εφαρμοσμένη κουλτούρα που καθορίζει τις συμπεριφορές του. Είναι μία πνευματική κατάσταση που ενυπάρχει μέσα στις κινήσεις τις καθημερινότητάς μας και τις καθορίζει.
Η Αθήνα, όπως και πολλές Μητροπόλεις στην σημερινή τους μορφή, έχει ανύπαρκτη αρχιτεκτονική αισθητική.
Οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την πόλη, και ακόμη πιο σημαντικό τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε αυτή, κινούνται και λειτουργούν μέσα σε αυτή την ασχήμια. Επιπροσθέτως, η καθημερινή έκθεση -για να μην πω βομβαρδισμός- απο προϊόντα υποκουλτούρας από τα ΜΜΕ έρχεται και ολοκληρώνει αυτή την κοινωνική ύβρι.
Είναι λογικό ένας άνθρωπος να επηρεάζεται αρνητικά και να μην σέβεται αύτο το περιβάλλον. Είναι φυσικό επακόλουθο να έχει μία εχθρική συμπεριφορά, να πετάει τα σκουπίδια όπου βρει, να διπλοπαρκάρει, να ηχορυπαίνει και γενικώς να συμπεριφέρεται σαν να αντεπιτίθεται σε αυτό.
Αυτή είναι η επικρατούσα κατάσταση. Σκοπός και επιθυμία μου δεν είναι να γκρινιάζω για αυτήν την κατάσταση, αλλά να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να προτείνω λύσεις εκεί που μπορώ. Δεν μπορούμε να κατεδαφίσουμε τα κτήρια-εξαμβλώματα της Αθήνας(πολύ θα το ήθελα). Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γεμίσουμε τέχνη αυτήν την πόλη. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε κάποιες ιδέες μας για το τι είναι σημαντικό. Να επαναφέρουμε την ποίηση στην ζωή μας.

συνεχίζεται ...

Γιώργος Τρίκερι






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου