Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σινεμά με την Βίκυ: My life as a dog, σαν αδέσποτο σκυλί


Σκηνοθεσία: Lasse Hallström (1985)

Ο Ingemar και ο αδερφός του τσακώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να ενοχλούν τη βαριά άρρωστη μητέρα τους. Για να βρει την ψυχική της ηρεμία, θα τους στείλει να μείνουν με συγγενείς αλλά χωριστά.
Ο Σουηδός σκηνοθέτης μερικών από των πιο γνωστών αμερικανικών ταινιών, όπως είναι τα What's eating Gilbert Grape, Chocolat, The shipping news, Hachi: A dog's tale κλπ, παραδίδει το 1985 την πέμπτη κατά σειρά σουηδική ταινία του αλλά την πρώτη αναγνωρισμένη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Reidar Jönsson.
Ένα κοινωνικό δράμα με μικρές χιουμοριστικές πινελιές, που διαδραματίζεται στη Σουηδία του 1959, γλυκόπικρο, με ρεαλιστικές ερμηνείες, ιδιαίτερα από το μικρό πρωταγωνιστή, Anton Glanzelius.
Αν και έχει λιτή σκηνοθεσία και σεναριακές αδυναμίες, είναι αρκετά δυναμικό στο σύνολό του κι ενώ έχει θλιβερή θεματολογία, αποφεύγει έντεχνα να παρουσιάσει το βασικό θέμα, που δεν είναι άλλο από το θάνατο, και εστιάζει στην καθημερινότητα ενός παιδιού που περνά σιγά σιγά από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και ανακαλύπτει τον εαυτό του, τη σεξουαλικότητά του και τις ανησυχίες του αλλά παρ' όλα αυτά, παραμένει ακόμα παιδί.
Θα εκτιμηθεί κατάλληλα από τους fans του Neil Jordan γιατί θα θυμίσει αρκετά τον τρόπο σκηνοθεσίας και αφήγησης.

Βίκυ Ελευθερίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου