Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Γύρη, η πιο πλήρης τροφή του πλανήτη


Από τα αρχαία χρόνια και σε όλο τον κόσμο η Γύρη ή αλλιώς το ψωμί των μελισσών είναι  ευρέως γνωστή στον άνθρωπο ως μια υπέρ τροφή  όμως ο άνθρωπος δεν μπορούσε να την συλλέξει εύκολα από την κυψέλη. Με την σημερινή τεχνολογία όμως είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία καθώς υπάρχουν οι γυρεοπαγίδες οι οποίες τοποθετούνται στο μπροστά μέρος της κυψέλης.
 Η γύρη  λοιπόν είναι η σκόνη που μαζεύουν οι μέλισσες στην καθημερινή τους αναζήτηση τροφής από λουλούδι σε λουλούδι. Αποτελεί το «σπέρμα» των φυτών και περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένας νέος βλαστός για να ξεκινήσει την πορεία του στο να γίνει φυτό και είναι μια μέθοδος αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα, φυσικά, δεν το κάνει επίτηδες αλλά σκοπός της είναι η μίξη της γύρης με μέλι για την ανάπτυξη των δικών τους απογόνων καθώς αποτελεί την τροφή των νεότερων μελισσών.
Αυτή η κιτρινωπή σκόνη των μελισσών δίκαια χαρακτηρίζεται από πολλούς η πιο πλήρης τροφή στον πλανήτη καθώς περιέχει 40% πρωτεΐνη  που περιλαμβάνει 18 αμινοξέα, βιταμίνες Β, C, E και D, κάποια σημαντικά ένζυμα ποτό πεπτικό μας σύστημα, β-καροτένιο, απαραίτητα λιπαρά οξέα, πολυσακχαρίτες και αμέτρητα ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός καθώς μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων. Επίσης  η φρουκτόζη, η γλυκόζη και σακχαρόζη είναι τα σημαντικότερα είδη ζάχαρης που περιέχει. Χάρη σ αυτούς τους σακχαρίτες η γύρη δίνει άμεση δύναμη. Η γύρη είναι, επίσης, πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο
-Βιολογικές δράσεις της γύρης: Αντιγήρανση δράση, Αντιμικροβιακή δράση, Αντιοξειδωτική δράση.

-Δοσολογία και αποθήκευση γύρης:
Περίπου μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε όλα τα συστατικά της γύρης που είπαμε πιο πάνω. Σχετικά με την αποθήκευση και τη συντήρηση θα πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινό  και δροσερό περιβάλλον  και η συσκευασία αποθήκευση να γίνεται αεροστεγώς για να μην χάνονται τα πολύτιμα συστατικά της (-20 βαθμούς αν θέλετε να τη συντηρήσετε για πολύ καιρό).

*Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στη γύρη βάζοντας 2-3 κόκκους στον ουρανίσκο  περιμένοντας μήπως εμφανιστούν κάποια συμπτώματα.

πηγή: iliakimelissokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου