Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Les amants του Λουί Μαλ (1958)


H Jeanne είναι μια πλούσια από την επαρχία που βαριέται τον άντρα της που ενδιαφέρεται περισσότερο για την εφημερίδα του παρά για την ίδια. Βαριέται επίσης τον εραστή της που την θεωρεί δεδομένη και την βλέπει λίγο σαν κτήμα του.
Τελικά η λύση βρίσκεται (;) σε μια τυχαία συνάντηση με ένα κούκλο αρχαιολόγο. Οι δύο εραστές ζουν λίγες ώρες υπό το σεληνόφως και υπό τα σεντόνια του κρεβατιού της ακολασίας, οι οποίες όμως είναι αρκετές για να αλλάξουν τις ζωές τους για πάντα. Και η Jeanne, η πλουτίδου σύζυγος και μητέρα, αποφασίζει να απαρνηθεί τα πάντα για χάρη του έρωτα. Όχι επειδή είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα αλλά γιατί την στιγμή εκείνη έτσι αισθάνεται.
Υπέροχη ταινία που υποθέτω θα δημιούργησε σκάνδαλο στην εποχή της καθώς παρουσιάζει μια γυναίκα που τολμάει και καταστρατηγεί κάθε κοινωνικό αστικό κανόνα (μέσα σε αυτούς ήταν προφανώς και ο πρώτος εραστής, αφού όπως λέει η φίλη της μετά από 8 χρόνια γάμου αυτό είναι απολύτως φυσικό) για να κυνηγήσει την ευτυχία.
Συγκλονιστικές (κατά την γνώμη μου) οι σκηνές που αγκαλιάζει το παιδί της που κοιμάται για να λάμψει μια στιγμή αργότερα στο πρόσωπο της η αποφασιστικότητα μιας γυναίκας που έχει αποφασίσει να διαλύσει την οικογένειά της, καθώς και η στιγμή που ο άντρας της την βλέπει να φεύγει με τον εραστή της χωρίς να αντιδρά ίσως γιατί δεν το πιστεύει, ή σκεπτόμενος "θα γυρίσεις πίσω καημένη μόλις τελειώσουν τα φράγκα και ο έρωτας".
Να την δείτε οπωσδήποτε γιατί παίζει και αυτό το φανταστικό σεξτέτο για έγχορδα του Μπραμς που ντύνει μουσικά την υπέροχη σκηνή υπό το σεληνόφως

Νίκος Παπαδάκος

2 σχόλια: