Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

σκηνοθέτης ή άνθρωπος;



Από την τρίτη σελίδα του βιβλίου “Κουρδιστό Πορτοκάλι”, ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ φανταζόταν τον Μάλκολμ Μακντάουελ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τουλάχιστον έτσι είπε στον Μακντάουελ, όταν του τηλεφώνησε και του προσέφερε τον ρόλο. Ο Μακντάουελ ευτυχώς δέχτηκε, γιατί ο Κιούμπρικ είχε δηλώσει πως χωρίς τον συγκεκριμένο ηθοποιό, δεν θα έκανε ποτέ την ταινία. Σε μία από τις πρώτες γνωριμίες τους, ο Μακντάουελ ρώτησε τον σκηνοθέτη πώς ήθελε να βγει η ταινία. Ο Κιούμπρικ του απάντησε, ατάραχος: “Δεν ξέρω τι θέλω. Ξέρω όμως τι δεν θέλω”. Η σκηνή επαναλήφθηκε μερικούς μήνες αργότερα. Ο Μακντάουελ ήθελε ορισμένες συμβουλές για μια σκηνή. Ο Κιούμπρικ, εξίσου ατάραχος, είπε: “Δεν είμαι η RADA”. Αναφερόταν στην “Royal Academy of Dramatic Arts”, τη μεγαλύτερη δραματική σχολή της Αγγλίας. Μία από τις τελευταίες σκηνές που γύρισαν, ήταν η σκηνή που εισβάλλουν στο σπίτι και επιτίθενται στους ενοίκους. Το σενάριο δεν έδινε κάποια συγκεκριμένη οδηγία και ο Κιούμπρικ θεωρούσε ότι το αποτέλεσμα έβγαινε πολύ βαρετό. Τελικά ρώτησε τον Μακντάουελ αν μπορεί να τραγουδήσει. Κι ο Μακντάουελ τραγούδησε. Το πρώτο τραγούδι που του ήρθε στο μυαλό ήταν το “I’m Singing in the Rain” του Τζιν Κέλι και ο Κιούμπρικ ενθουσιάστηκε. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ξέχασε να αγοράσει τα δικαιώματα του τραγουδιού και ο Κέλι τον αγριοκοιτούσε, όποτε τον συναντούσε. Ακόμα και τον Μακντάουελ πήραν τα “σκάγια”. Αλλά η γυναίκα του Κέλι του εξήγησε ότι ο τραγουδιστής δεν ήταν θυμωμένος με τον ίδιο, αλλά με τον Κιούμπρικ γιατί δεν τον πλήρωσε ποτέ. Χρειάστηκαν εφτά μήνες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”. Ο Μακντάουελ και ο Κιούμπρικ ήταν μαζί για 12 ώρες κάθε μέρα και σε κάθε διάλειμμα, έπαιζαν πινγκ-πονγκ. Πολύ γρήγορα έγιναν φίλοι. Όταν όμως τελείωσαν τα γυρίσματα και ο Μακντάουελ τηλεφώνησε στον Κιούμπρικ για να του προτείνει να πάνε για φαγητό. Ο σκηνοθέτης τον αγνόησε επιδεικτικά. Δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο, δεν δέχτηκε καμία πρόσκληση. Έκοψε κάθε επαφή μαζί του. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Μακντάουελ είπε σε συνέντευξή του: “Ήταν ο τρόπος που λειτουργούσε. Ήμουν πολύ νέος για να καταλάβω. Νόμιζα ότι με απέρριψε, αλλά δεν ήταν προσωπικό το θέμα. Ήμουν πολύ, πολύ στενοχωρημένος. Ένιωθα ότι με είχε χρησιμοποιήσει. Πήρε ό,τι ήθελε από εμένα και μετά ούτε ένα τηλέφωνο;” Ο Μακντάουελ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την ταινία και τη συνεργασία του με τον Κιούμπρικ. Όταν όμως τον ρώτησαν αν πίστευε ότι ο σκηνοθέτης ήταν ιδιοφυΐα, απάντησε: “Ιδιοφυΐα; Όχι. Αυτό που πιστεύω εγώ ότι τον σταματά είναι η έλλειψη ανθρωπισμού. Είναι καταπληκτικός, φοβερός, ναι. Ένας απ’ τους κορυφαίους. Αλλά όταν στο τέλος σε ρωτήσουν: πώς ήταν σαν άνθρωπος; Σ’ αυτό το τεστ δεν θα τα πήγαινε καλά”.

πηγή: mixanitouxronou.gr



2 σχόλια:

  1. Ο Κιούμπρικ όντως είχε αγοράσει τα διακιώματα του τραγουδιού Singin in the Rain, όχι όπως λανθασμένα αναφέρει το άρθρο.
    Ο ΜακΝταουελ το περιγράφει εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=2gtPhs84Jdg...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΜακΝταουελ στη παρακάτω συνέντευξη λέει πως ο Κιούμπρικ σκόπευε να πληρώσει αλλά δεν το έκανε λόγω τσιγκουνιάς.
      (Despite promises, the song was never officially bought. Speaking of Kubrick's failure to pay Kelly, McDowell told Entertainment Weekly: "He was cheap. And of course, I roared with laughter. Of course, he never paid him. He thought it was enough that 'Stanley Kubrick' was going to use the song. That’s what he thought.")
      http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/11267306/stanley-kubrick-cheap-singin-in-the-rain.html

      Διαγραφή