Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ran, απληστία για πλουτο και εξουσία


Ran - 1985
Σκηνοθεσία : Akira Kurosawa
Ηθοποιοί : Tatsuya Nakadai, Mieko Harada, Akira Terao, Jinpachi Nezu


Ο άρχοντας Hidetora Ichimonji, μετά από 70 χρόνια απόλυτης ηγεμονίας, γερασμένος πια κι έχοντας αποκτήσει μεγάλη δύναμη, αποφασίζει να παραιτηθεί από τα αξιώματά του και να παραδώσει την εξουσία στους τρείς γιούς του, μοιράζοντας έτσι σε τρία μέρη την αχανή επικράτειά του, με μόνη του επιθυμία να ζήσει σαν τιμώμενο πρόσωπο, όταν βρίσκεται σε κάθε ένα από τα κάστρα τους. Όλοι οι γιοί θα είχαν ίσα μερίδια, με τον μεγαλύτερο όμως γιο να ηγείται, ενώ οι άλλοι θα όφειλαν να υπακούουν και να τον στηρίζουν. Οι δυο μεγαλύτεροι γιοι κολακεύουν τον πατέρα τους, με σκοπό να τον απογυμνώσουν από τα πλούτη και τα αξιώματα, αλλά ο μικρότερος γιος, ο Saburo, τον προειδοποιεί για τις διχόνοιες και τις δολοπλοκίες που υπάρχουν στην οικογένεια. Ο Hidetora θυμώνει, τον αποκληρώνει και τον εξορίζει, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στους δύο μεγαλύτερους γιους, τον Taro και τον Jiro. Αυτοί, αρπάζοντας την εξουσία βίαια, ξεκινούν πόλεμο μεταξύ τους, εμπλέκοντας έτσι όλη την περιοχή σε νέες αιματηρές συγκρούσεις κι αφήνοντας τον πατέρα τους να περιφέρεται μισότρελος στις ερημιές, αναλογιζόμενος τη δυστυχία που κι ο ίδιος σκόρπισε στον κόσμο, τον καιρό των κατακτήσεων του.
Αυτό το κορυφαίο αριστούργημα του Κουροσάβα, διασκευή της ιστορίας του σαιξπηρικού "Βασιλιά Ληρ" στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Αποτελεί δε, ένα ακόμα πικρό σχόλιο πάνω στον παραλογισμό του πολέμου και στην ακόρεστη δίψα για δύναμη και εξουσία.
Ο Κουροσάβα δούλευε την ταινία του αυτή για περισσότερα από 10 χρόνια, και το 1985, σε ηλικία 75 ετών, με ασθενική πλέον όραση, πραγματοποίησε την πιο ακριβή παραγωγή στα κινηματογραφικά χρονικά της Ιαπωνίας. Η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, οι ερμηνείες, η μουσική, τα κοστούμια, τα σκηνικά, είναι όλα εκπληκτικά, υψώνοντας το Ran, το επικό αυτό δράμα, που σαν λέξη μεταφράζεται "Χάος", στην τελειότητα.
Δεν χρειάζονται πολλά για την ταινία αυτή, η αξία της είναι αδιαμφισβήτητη και μόνο λίγα λόγια – σκέψεις του ίδιου του Κουροσάβα φτάνουν :
“ Αυτό που προσπαθώ να δώσω μέσα από το Ran, από την αρχή που το γράφαμε, είναι ότι οι Θεοί ή ο Θεός ή ο οποιοσδήποτε παρακολουθεί τον κόσμο αυτόν, νιώθει στενοχώρια για τους ανθρώπους, που καταστρέφουν ο ένας τον άλλο και αδύναμος, που δεν μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη φύση. ” 

  από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου