Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

I WAS BORN BY THE RIVER


''..Φανατικός είναι συνήθως κάποιος διστακτικός που πήρε μια απόφαση..''
Μάικλ Μπράουν. Η δολοφονία του νεαρού αυτού είναι η αιτία που ''βράζει'' το Σέντ Λιούις των Η.Π.Α. Ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ τον αφροαμερικανό νεαρό και αμέσως στο μυαλό μου ήρθαν ταινίες που έχουν στο επίκεντρο τους τον αγώνα κατά του ρατσισμού. 
12 Angry Men. Το απόλυτο αριστούργημα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του Σίντει Λιούμετ που θίγει τον ρατσισμό, την κοινωνική αδιαφορία και την αξία της δημοκρατίας. Ο Henry Fonta στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Αλλάζω δεκαετία και φτάνουμε πια στο 1962. To kill a mocking bird. Χαρακτηριστική ταινία για τα αντιρατσιστικά της μηνύματα. Ο Γκρέγκορι Πεκ στο απόγειο της καριέρας του δίνει μια σπουδαία ερμηνεία. Το 1967 κυκλοφόρησε η ταινία ''Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ''. Πρωτοποριακή ταινία, ασχολείται με ένα δείπνο σε μια μεγαλο – αστική οικογένεια και τις αντιδράσεις που προκαλεί η κόρη  όταν φέρνει να γνωρίσει στους δικούς της τον Αφροαμερικακό μνηστήρα της, τον οποίο ενσαρκώνει ο Σίτνει Πουατιέ. 
Ο Μισισίπης Καίγεται. Αριστουργηματική ταινία (από τις αγαπημένες μου) σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ. Δύο πράκτορες του FBI ερευνούν ένα τριπλό ρατσιστικό έγκλημα που έκανε η Κου - Κλουξ – Κλαν και έρχονται αντιμέτωποι με τους κατοίκους της περιοχής. Ένας συγκλονιστικός Τζιν Χάκμαν, στο πλευρό του ο Γουίλιαμ Νταφόε. Πολύ καλή και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Το τέλος της δεκαετίας του 80' μας προτρέπει να κάνουμε το ''σωστό''! Do the right thing. H ταινία του Σπάικ Λι περιγράφει το τι συμβαίνει στην πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού στο Μπρούκλιν και πως οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανοιχτές συγκρούσεις και πολύ βία. 
Η Ετυμηγορία (A time to kill). Ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν Αφροαμερικανό που δολοφόνησε δύο λευκούς και βίασε ένα δεκάχρονο κοριτσάκι. Μάθιου ΜακΚόναχι, Σάμουελ Τζάκσον και Σάντρα Μπούλοκ πρωταγωνιστούν στην ταινία του Τζόελ Σουμάχερ. Το 1998 κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες ένα φιλμ που ασχολείται με τον νεοναζισμό. Ο ήρωας της ταινίας, ένας πρώην νεοναζί , που βρίσκεται στη φυλακή επειδή σκότωσε έναν Αφροαμερικανό. Η Σκηνή του πεζοδρομίου δεκαέξι χρόνια αργότερα ακόμα σε ανατριχιάζει. Ο Έντουαρντ Νόρτον μας συστήνει την Αmerican History X.
This is England. Τον Ιούλιο του 1983 ο δωδεκάχρονος Σόν ο οποίος έχει χάσει τον Πατέρα του στον πόλεμο των Φώκλαντς, γίνεται μέλος μιας ομάδας σκινχεντ, η οποία από απλούς βανδαλισμούς θα περάσει σε ρατσιστικές πράξεις βίας. Πολύ ωραίο φινάλε, πολύ ωραία ταινία. Και φτάνω στην τελευταία ταινία του Ταραντίνο, Django Unchained, όπου ένας Γερμανός κυνηγός επικηρυγμένων ελευθερώνει τον Σκλάβο Τζάνγκο και τον βοηθάει να βρει την γυναίκα του, η οποία είναι σκλάβα σε μια φυτεία του Νότου. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πότε θα πάρει Οscar;;;; Άσχετο, απλώς παιδιά εκεί στο Hollywood δεν έχετε καταλάβει ότι είναι ο καλύτερος ηθοποιός αυτήν την στιγμή! Καλές προβολές και καλούς προβληματισμούς!

Π. Πόντικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου