Γιάννης Τσαρούχης |
[ Ιστορία ]
Ο όγδοος μήνας του γρηγοριανού ημερολογίου ο οποίος έχει 31 ημέρες . Αντιστοιχεί στον έκτο μήνα του ημερολογίου της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και αποκαλούνταν Sextilis μέχρι το 8 π.Χ., οπότε μετονομάστηκε σε Augustus προς τιμήν του ομώνυμου Ρωμαίου αυτοκράτορα .Κατά τη διάρκεια του μήνα Sextilis o Aύγουστος αναγορεύτηκε για πρώτη φορά ύπατος και μπήκε τρεις φορές στην πόλη τελώντας ΘΡΙΑΜΒΟ !!
[Ελληνική Λαογραφία ]
Στον ελληνικό λαό αυτός ο μήνας είναι γνωστός για τους άφθονοιυς καρπούς του και για τα προμηνύματά του για τον ερχομό του Χειμώνα ..
Αυτόν τον μήνα έχει τελειώσει η συγκομιδή των δημητριακών που είναι η βασική τροφή και ωριμάζουν τα διάφορα οπωρικά που εξασφαλίζουν ευχάριστη και θρεπτική τροφή,, γι'αυτό στη Μύκονο και αλλού ονομάζουν τον Αύγουστο "τραπεζοφόρο " και " μήνα που τρέφει τους έντεκα ( άλλους !) " ..
Η αφθονία της εποχής έκανε τους Έλληνες να λένε "Αύγουστε καλέ μου μήνα νάσουν δυο φορές το χρόνο " ή "μακάρι σαν τον Αύγουστο νάταν οι μήνες όλοι " κι αφού πια οι χωρικοί εξασφάλιζαν τη βασική σοδειά της χρονιάς , δέχονταν τα πρώτα μηνύματα του Χειμώνα "από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι " ή " ο Αύγουστος επλάκωσεν, η άκρη του χειμώνα " ..
Ο μήνας αυτός είναι γνωστός για τα Ημερομήνια των πρώτων ημερών του και για τις καταστροφικές " δρίμες " του γι'αυτό και λέγεται και Δριμάρης ....
.......................
ας μου επιτραπεί να τον κοιτάξω βαθειά στα μάτια και να του πω " ΕΙΣΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΟΥ " !!..
σήμερα
αγγελική νικολάου-δελλατόλα
[από ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ -ΜΠΡΙΤΤΑΝΙΚΑ]
στη κλασσική γιαπωνέζικη γλώσσα ο Αύγουστος αποκαλείται "ο μηνάς που φτιάχνει φύλλα" 葉月
ΑπάντησηΔιαγραφή