Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Kramer vs. Kramer, αμαρτίες γονέων


Κοινωνικό δράμα, σε σκηνοθεσία Robert Benton, με τους Dustin Hoffman, Meryl Streep, 1979

Όταν η Τζοάνα Κράμερ εγκαταλείπει τον άντρα της και τον εξάχρονο γιό τους, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο γάμος της δεν πηγαίνει καλά, ο Τέντ Κράμερ, που λόγω της δουλειάς του, δεν έχει ασχοληθεί και πολύ με το γιό του, αναγκάζεται να μάθει πως είναι να μεγαλώνει κανείς παιδιά. Όταν τελικά θα έχει προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο και η ζωή του θα έχει ξαναβρεί τον κανονικό της ρυθμό , η Τζοάνα θα επιστρέψει και θα ζητήσει, δικαστικά πλέον, να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού.
Κάποιες ταινίες, παρά τα ίχνη που αφήνει πάνω τους ο χρόνος , πετυχαίνουν και σ΄ αγγίζουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια. Μία από αυτές είναι και η ταινία “Kramer vs Kramer”, που καταπιάνεται με ένα θέμα αληθινό, δραματικό, ανθρώπινο και που έχει παραμείνει το ίδιο σημαντική, μέχρι σήμερα, σε όλη την κινηματογραφική της πορεία.
Υπέροχη ταινία, ευαίσθητη και συγκινητική, με πολλά μηνύματα. Η πιο διάσημη, θα μπορούσαμε να πούμε, κοινωνική ταινία, πάνω στο θέμα του χωρισμού των γονιών και του αντίκτυπου, που έχει αυτός στο μεγάλωμα των παιδιών.
Καταστάσεις πραγματικές, καθαρά διαχρονικές, μια αλυσίδα γεγονότων, όπως ο γάμος, οι σχέσεις των γονιών, το παιδί, η επαγγελματική καριέρα, ο φόρτος της εργασίας, η ελαχιστοποίηση της προσωπικής ζωής και του ελεύθερου χρόνου, ο χωρισμός, το μοίρασμα των ευθυνών, τα δικαστήρια, η επιμέλεια και η κηδεμονία του παιδιού, περιγράφονται αντικειμενικά χωρίς πολλές εξάρσεις ή φτηνούς μελοδραματισμούς. Σ΄ αυτό βέβαια και χωρίς κανένας να μπορεί να το αρνηθεί, έχουν συμβάλει με τη σειρά τους, η εξαιρετική σκηνοθεσία, το θαυμάσιο σενάριο και οι συγκλονιστικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών, στοιχεία που συνετέλεσαν και στη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της ταινίας αλλά και στη βράβευσή της με πέντε Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Α΄ Ανδρικού και Β΄ Γυναικείου ρόλου.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου