Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σινεμά με την Βίκυ: Arven, ελευθερία ή οικογενειακό καθήκον?


aka The inheritance 
Ελληνικός τίτλος: Η κληρονομιά  
σκηνοθεσία: Per Fly (2003)

Όταν ο μεγαλοβιομήχανος πατέρας του Christoffer αυτοκτονεί, εκείνος εγκαταλείπει το εστιατόριό του στη Στοκχόλμη κι αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση στην Κοπεγχάγη, παρά τις αντιρρήσεις της συζύγου του.
Κοινωνικό δράμα και η δεύτερη ταινία της τριλογίας του Per Fly για τις κοινωνικές τάξεις της Δανίας (1. Bænken, 2. Arven, 3. Drabet)
Μία άκρως διδακτική ταινία για τα κλασσικά διλήμματα μεταξύ οικογένειας και καριέρας και για το πόσο εθιστική μπορεί να είναι η εξουσία. 
Ένας άνθρωπος ζεστός που αγαπά τη γυναίκα του και την οικογένειά του, μεταμορφώνεται άθελά του σε ένα ψυχρό επιχειρηματία γεμάτο από πρέπει και υποχρεώσεις.
Όπως η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι ψυχρή και ρεαλιστική, έτσι είναι και η ερμηνεία του Urlich Thomsen, ο οποίος φέρνει εις πέρας ένα τόσο απλό αλλά παράλληλα τόσο δύσκολο ρόλο, που αν ξεφύγεις έστω και λίγο μπορείς να υπερβάλλεις δραματικά.
Αν και δεν χρησιμοποιεί το Δόγμα, εμένα προσωπικά τα στοιχεία του μου φάνηκαν έντονα μέσα στην ταινία, όπως και η λήψη με δύο μόνο κάμερες, που από τη μία κουράζουν, από την άλλη δίνουν μία αίσθηση ρεαλισμού και ντοκιμαντερίζουν την ταινία. Παρ' όλο όμως το ρεαλιστικό στοιχείο, το θεατρικό στήσιμο και παίξιμο είναι αρκετά έντονο. 
Must see για τους fans του σκανδιναβικού σινεμά.

Βίκυ Ελευθερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου