Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Sex, Lies and Videotape, το ύπουλο νοητικό παιχνίδι του έρωτα


Sex, Lies and Videotape - 1989 (Σεξ, ψέματα και βιντεοκασέτες)

Δράμα σε σκηνοθεσία Steven Soderbergh με τους James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher.
Σεξ, ψέματα και βιντεοκασέτες. Μία ώριμη και ειλικρινής ταινία με ήρωες τέσσερα πρόσωπα της σύγχρονης εποχής. Μία πρωτότυπη κινηματογραφική ματιά πάνω στις σχέσεις των δύο φύλων, που η διεισδυτική κάμερα του σκηνοθέτη Στήβεν Σόντεμπεργκ ρίχνει πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά τους, όχι όμως αυτή της πράξης, αλλά στη νοητική και πνευματική τους επικοινωνία, που πηγάζει από την κρυφή προσωπική πλευρά του καθενός πάνω στο σεξ.
Ο Τζον απατάει την Αν με την αδερφή της. Η Αν, ανήμπορη να κάνει το παραμικρό, κλείνεται στον εαυτό της, μέχρι τη στιγμή που εισβάλει στη ζωή τους ο Γκράχαμ, φίλος του Τζον από το κολέγιο. Ο επισκέπτης αναστατώνει τις δύο γυναίκες και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτές ανακαλύπτουν ότι το χόμπι του είναι να βιντεοσκοπεί γυναίκες την ώρα που διηγούνται τις σεξουαλικές τους εμπειρίες.
Η Αν και η αδελφή της Σύνθια αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο παράξενο αυτό χόμπι, χωρίς να συνειδητοποιούν πως σύντομα οι σχέσεις όλων θα αλλάξουν, μια για πάντα.
Αγωνία και χιούμορ, μηχανορραφίες και ερωτικές δολοπλοκίες είναι τα χαρακτηριστικά του έργου. Χωρίς να υπάρχει γυμνό, το ερωτικό παιχνίδι γίνεται καθαρά εγκεφαλικό, ερεθίζει και καταλήγει όλο και πιο τολμηρό. Η χρήση του βίντεο λειτουργεί ηδονοβλεπτικά. Ανθρώπινες αδυναμίες, εσωστρέφεια, ενοχή, απαγόρευση, προσωπικές συμπεριφορές, ένστικτα, ηδονή, όλα καταγράφονται και αντιμετωπίζονται με ρεαλισμό.
Ταινία εξαιρετικά καλογραμμένη, όμορφα σκηνοθετημένη, με ένα υπέροχο καστ ηθοποιών, που είναι και η πραγματική της δύναμη, με τον Τζαίημς Σπέϊντερ σαφώς να ξεχωρίζει. Αποτέλεσε το ντεμπούτο του γνωστού σκηνοθέτη Στήβεν Σόντεμπεργκ και κέρδισε επάξια το φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών.

από τον   Φίλο  kst



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου