Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

κλασσικοί ήρωες του Χόλιγουντ - Ζορό


The Mark of Zorro - 1940 ( Το σημάδι του Ζορρό )

Περιπέτεια σε σκηνοθεσία Rouben Mamoulian, με τους Tyrone Power, Linda Darnell, Basil Rathbone
Καλιφόρνια, 1820. Ο Ντον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της ισπανόφωνης Καλιφόρνιας και γιος ενός τοπικού άρχοντα, επιστρέφει από την Ισπανία, όπου σπούδαζε κι έρχεται αντιμέτωπος με την ασυδοσία και την αυταρχική συμπεριφορά του νέου κυβερνήτη, που δρα ανενόχλητος καταδυναστεύοντας τους κατοίκους της περιοχής, για δικό του φυσικά όφελος.
Ο Ντον Ντιέγκο, ενώ μοιάζει να είναι ένας λεπτεπίλεπτος νεαρός, που απεχθάνεται τη βία, μεταμορφώνεται σε Ζορρό, έναν μαυροφορεμένο μασκοφόρο εκδικητή κι αποζητά δικαιοσύνη. Δεξιοτέχνης στην ιππασία και στη ξιφομαχία, μια τέχνη που διδάχτηκε μακριά από την πατρίδα του και για το λόγο αυτό κανείς δε γνωρίζει ότι την κατέχει, ο Ντον Ντιέγκο εφαρμόζει το νόμο με το δικό του όμως τρόπο και γίνεται ο μοναδικός βοηθός των καταπιεσμένων χωρικών. (Το παρατσούκλι Ζορρό, που στα ισπανικά σημαίνει αλεπού, το αποκτά λόγω του τρόπου με τον οποίο δρα. Κινείται γρήγορα κι έξυπνα σαν την αλεπού κι αυτό δυσκολεύει τις αρχές να τον συλλάβουν).
Ο Ζορρό, ο μασκοφόρος εκδικητής, είναι ένας εικονικός χαρακτήρας, ένας ήρωας, που δημιουργήθηκε το 1919 από το συγγραφέα Johnston Mc Culley, κατά το πρότυπο του Ρομπέν των Δασών και που όλοι, μικροί και μεγάλοι θαυμάζουν. Αναγνωρίζεται από το σύμβολο Z που αφήνει σαν σημάδι πίσω του και φυσικά είναι αγαπητός για τα κατορθώματά του.
Παρόλο, που ο Ζορρό κι ο θρύλος του, είχαν μια καλή σταδιοδρομία στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο (η πρώτη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Douglas Fairbanks, γυρίστηκε το 1920 την εποχή του βωβού κινηματογράφου), ήταν το 1940 με την ταινία “The Mark of Zorro”, που ο ηρωικός αυτός χαρακτήρας έγινε κυριολεκτικά της μόδας.
Το “Σημάδι του Ζορρό” είναι πλέον μια κλασική ταινία, θεωρούμενη από πολλούς ως η καλύτερη ταινία του Ζορρό, που έγινε ποτέ. Είναι μια περιπέτεια με όλη τη σημασία της λέξης κι είναι αυτή η ταινία, που έκανε, όπως είπαμε, το Ζορρό μόδα και ανέδειξε τον γοητευτικό και χαρισματικό Tyrone Power σ΄ ένα πραγματικό κινηματογραφικό αστέρι.
H ταινία, που γύρισε ο Rouben Mamoulian έχει ένταση, ρυθμό, χιούμορ, είναι μια απλή και συναρπαστική ιστορία, με τολμηρές σκηνές δράσης και με όμορφες ρομαντικές πινελιές. Περιέχει θεαματικές ξιφομαχίες (υπέροχη και μοναδική θεωρείται η τελική σκηνή της μονομαχίας μεταξύ του Tyrone Power και του Basil Rathbone ), μια ιστορία αγάπης, μεταξύ του Ζορρό και της πολύ όμορφης ανηψιάς του κυβερνήτη, της Λολίτας, που την υποδύεται η γοητευτική Linda Darnell , που ξετυλίγεται παράλληλα με τον ρυθμό της όλης δράσης και φτάνει στο αποκορύφωμά της στο τέλος της ταινίας και μια θαυμάσια μουσική επένδυση, η οποία είχε προταθεί για όσκαρ.
Είναι μια ευχάριστη ταινία για όλους, χωρίς να προβλέπεται κανένας περιορισμός σε ηλικία και φύλλο.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου