Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

The Wild Bunch, στην άγρια, βίαια Δύση


The Wild Bunch - 1969 ( Η Άγρια Συμμορία )

Περιπέτεια γουέστερν, σε σκηνοθεσία Sam Peckinpah, με τους William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Warren Oates, Jaime Sánchez, Ben Johnson.
Η ελεγεία της βίας και όχι μόνο …
Ταινία αδυσώπητα προκλητική και ταυτόχρονα βάναυσα μηδενιστική.
Ζωή, απελπισία και θάνατος συμβαδίζουν.
Νοιώθεις ότι πρόκειται για μια ταινία παράδοξη, γεμάτη απαισιοδοξία, απαξίωση, απόγνωση κι όμως σ΄ αρέσει και βυθίζεσαι σ΄ αυτόν τον οδυνηρό ρεαλισμό της.
Η ταινία “Άγρια Συμμορία” του Sam Peckinpah, αφηγείται τις περιπέτειες μιας ομάδας παρανόμων (της συμμορίας του Pike Bishop), καθώς κυνηγημένοι, μετά από μια αιματηρή ληστεία τράπεζας, από τον πρώην φίλο τους Deke Thorton, καταφεύγουν στο Μεξικό του δικτάτορα Huerta, προσπαθώντας να επιβιώσουν.
Η ταινία θεωρείται η καλύτερη του σκηνοθέτη και στο πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Είναι μια καθαρά αντρική ταινία, που έχοντας πρότυπο τη φόρμα του γουέστερν, στέκεται στην αντρική παρέα και στις σχέσεις της. Βασικά στοιχεία της υπόθεσης είναι και η προδοσία, η εγκατάλειψη της ομάδας και η άρνηση - απόρριψη του κοινού παρελθόντος. Η πορεία των “ηρώων” της ταινίας, αποδεικνύεται ότι είναι μια πορεία θανάτου, καθώς αυτοί, σιγά-σιγά, αποκαλύπτονται στον θεατή, σαν τα τελευταία απομεινάρια μιας εποχής που πέρασε. Η ταινία απόκτησε άσχημη φήμη, κυρίως για τις εξαιρετικά βίαιες εικόνες της. Αποτέλεσμα αυτής της φήμης ήταν η εταιρία παραγωγής να διανείμει στους κινηματογράφους μια λογοκριμένη εκδοχή. Ύστερα όμως από αρκετά χρόνια και χάρη στους φανατικούς οπαδούς της ταινίας, (μεταξύ των οποίων και ο σκηνοθέτης Martin Scorsese), προβλήθηκε η αυθεντική εκδοχή της.
H Άγρια Συμμορία έχει μείνει στη μνήμη των πολλών από τις βίαιες και άγριες σκηνές μάχης, που περιέχει. Αποκορύφωμα η τελική σκηνή, για την οποία κι ο ίδιος ο Peckinpah έχει δηλώσει ότι τη θεωρεί “χορογραφία θανάτου”.
Σήμερα, βέβαια, αυτές οι σκηνές δεν μας φαίνονται τόσο αποκρουστικά άγριες, συνηθισμένοι όπως είμαστε πλέον στις τόσες και τόσες κινηματογραφικές σκηνές βίας.
Τελικά, η Άγρια Συμμορία επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που λέμε : ότι το να βλέπεις για δεύτερη ή για πολλοστή φορά μια ταινία, αυτό αυξάνει την απόλαυση, απελευθερώνει το θεατή από την αγωνία της υπόθεσης και του επιτρέπει την παρατήρηση λεπτομερειών μέσα στα πλάνα, που σίγουρα του έχουν διαφύγει την πρώτη φορά.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου