Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Mars Attacks, το απόλυτο sci-fi παραμύθι δια χειρός Τιμ Μπάρτον


Mars Attacks - 1996 ( Οι Αρειανοί επιτίθενται )

Κωμωδία , sci-fi. Σε σκηνοθεσία : Tim Burton, παίζουν οι : Jack Nicholson, Rod Steiger, Annette Bening, Jim Brown, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Glenn Close, Martin Short, Michael J. Fox, Jack Black, Natalie Portman, Danny De Vito.
Οι Αρειανοί φτάνουν απροειδοποίητα στη γη. Μικρά πράσινα ανθρωπάκια, με τεράστια κεφάλια, λόγω του μεγάλου εγκεφάλου τους. Μοχθηροί, με ιδιότυπο χιούμορ, που ενώ διαβεβαιώνουν με το : «ερχόμαστε ειρηνικά», ταυτόχρονα με τα ακτινοβόλα όπλα τους, μετατρέπουν τους ανθρώπους σε καπνίζοντες σκελετούς. Κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει και σε κανέναν δεν χαρίζονται, ούτε σε επιστήμονες, ούτε σε στρατηγούς, ούτε και σ΄ αυτόν τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο. Την επέλασή τους όμως αυτή, κάποιος θα πρέπει να τη σταματήσει …
Έχοντας στα χέρια του ένα δυνατό cast ηθοποιών και με προηγμένα ειδικά εφέ, ο ιδιότροπος κι εφευρετικός σκηνοθέτης Tim Burton, δημιούργησε μια υπέροχη παρωδία ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Μια ταινία με δράση, μαύρο χιούμορ και γιατί όχι και τρόμο, που όσο παιδική κι αν μας φαντάζει, δεν στερείται φαντασίας, διαθέτοντας άποψη και πολιτική σάτιρα.
Το 1938, ο Orson Welles, με τη ραδιοφωνική του εκπομπή "Ο Πόλεμος Των Κόσμων" τρομοκράτησε την Αμερική, κάνοντας πιστευτή μια εισβολή από Αρειανούς. Σήμερα ο Tim Burton μας διασκεδάζει με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίθεσης. Το χιούμορ του Burton μπορεί να είναι κάπως σκληρό, όμως, πίσω από τις φανταχτερές εικόνες της ταινίας του και την χιουμοριστική του διάθεση, όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο σκηνοθέτης ξεσκεπάζει το κατεστημένο παρουσιάζοντάς μας την αληθινή μορφή του, όπως για παράδειγμα : την έλλειψη οργάνωσης προστασίας των πολιτών, τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων, τους ψεύτικους ηρωισμούς των στρατιωτικών, τις σάπιες ηθικές αξίες, τα μικροαστικά ιδανικά, που σε μια μεγάλη κρίση έρχονται στην επιφάνεια και καταρρέουν αμέσως.

από τον   Φίλο  kst

1 σχόλιο: