Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Point Blank, Ο επαναστάτης του Αλκατράζ. #‎Film_Noir‬


Σκηνοθεσία : John Boorman με τους Lee Marvin, Angie Dickinson

Το 1967, o John Boorman, επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, σκηνοθετεί ένα μοντέρνο film-noir προδοσίας και εκδίκησης, μία γκανγκστερική ταινία, το Point Blank. Μια ταινία με κοφτό και γρήγορο ρυθμό, με πολύπλοκα φλασμπάκ, με πείσμα στη λεπτομέρεια και έξοχη αναπαράσταση του υπόκοσμου του Σαν Φραντζίσκο. Η σκληρή βία και ο ρεαλισμός επικρατούν.
Πρωταγωνιστής είναι ο εξαίρετος Lee Marvin, ο όποιος ήταν αυτός που επέλεξε τον Boorman για σκηνοθέτη. Ο ρόλος ήταν εξάλλου κομμένος και ραμμένος γι' αυτόν. Δίπλα του η όμορφη και μοιραία Angie Dickinson.
Ο Lee Marvin, άνθρωπος κι αυτός του υποκόσμου, ψυχρός κι απαθής, προσπαθεί να πάρει εκδίκηση απ΄αυτούς που τον άφησαν μισοπεθαμένο, μετά από μια «δουλειά», στο βράχο του Αλκατράζ. Ξεκινά να βρει τα χρήματα, που του έφαγαν και δεν θα σταματήσει μέχρι να τα καταφέρει. Ο δρόμος της εκδίκησης όμως θα είναι μακρύς και βίαιος. Το αποτέλεσμα, που έχουμε εδώ, είναι μια μεθυστική και σουρεαλιστική απεικόνιση, ανάλογη και με το κλίμα της εποχής, που όμως σε διχάζει με το ότι, αν όλα αυτά που βλέπεις συμβαίνουν πραγματικά ή είναι απλά οι παραισθήσεις ενός ετοιμοθάνατου. Όπως και να έχει πάντως, η ταινία παραμένει γοητευτική, έχοντας στα υπέρ της έναν λιγομίλητο και αρκούντως σκληρό Lee Marvin.


από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου