Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

διατροφή και αντιγήρανση



Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και να το βοηθήσει ενάντια στον σχηματισμό ρυτίδων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο θετικά στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και των αλλοιώσεων του δέρματος που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Ο λόγος για τον οποίο το δέρμα δημιουργεί ρυτίδες και χαλαρώνει είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες εξασφαλίζουν στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα.
Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, βασισμένη στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άλλων πολύτιμων τροφών, όπως ελαιολάδου, δημητριακών ολικής άλεσης και ανάλατων ξηρών καρπών σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση και την εφαρμογή ενός ενδεδειγμένου τρόπου ζωής μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν άριστα ελιξίρια νεότητας.



Σήμερα, μία σειρά από μελέτες δείχνουν, ότι ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εμφάνιση του δέρματος, την ομορφιά και την συνολική υγεία.
Αναλυτικά :

v  Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ : γαλακτοκομικά προϊόντα, καρότα, κολοκύθια, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, λάχανο, πεπόνι, ροδάκινα, βερύκοκα.

v  Οι  βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην αναννέωση των κυττάρων και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας.
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ :  χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, αβγό, τυρί, γάλα και μαγιά μπίρας

v  Η βιταμίνη C δρα ενισχυτικά στη διατήρηση του κολλαγόνου και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ : εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρες σταφίδες, φράουλες, βατόμουρα, λάχανο, ντομάτες

v  Η βιταμίνη Ε διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθάει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ : σιτάρι, καρύδια, σπόρους, πλήρη σιτηρά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτικά έλαια και ιχθυέλαια

v  Το σελήνιο (Se) μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι χαμηλά  επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ : δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια σόγιας, ψάρια γλυκού νερού, αστακός, χέλι, στρείδια, μύδια, γαρίδες, γλώσσα και πέρκα

v  Ο ψευδάργυρος (Zn) συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ : οστρακοειδή, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, φακές, βρώμη και γαλακτοκομικά προϊόντα.


ΕΞΥΠΝΑ TIPS για να αυξήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής σας:
*Εντάξτε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τρόφιμα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως: ρόδι, αβοκάντο, άγρια φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα), αγκινάρες, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο), ελαιόλαδο, ψάρι, ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, βραζιλιάνικα φιστίκια), πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα (με μέτρο)!
*Προγραμματίστε τουλάχιστον δύο γεύματα την εβδομάδα με όσπρια, ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.
*Δοκιμάστε προϊόντα ολικής αλέσεως ( π.χ. ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι).
*Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα χρώματά τους υποδηλώνουν τον τύπο των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Για να εξασφαλίσετε επομένως μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, φροντίστε το πιάτο σας να περιέχει ποικιλία χρωμάτων.
*Επιλέξτε βιολογικά και τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
*Προσθέστε ξηρούς καρπούς στις σαλάτες και τα δημητριακά σας.
*Προτιμήστε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.  Αποφύγετε το τηγάνισμα.
*Περιορείστε την αυξημένη κατανάλωση καφέ, ζάχαρης, απλών υδατανθράκων, αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών. Με άλλα λόγια προσέξτε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων, ο οποίος όχι μόνο επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά έχει ζωτική σημασία για το δέρμα. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο το οποίο μας προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου προκαλείται αύξηση της ινσουλίνης που προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση. Η αντίδραση αυτή ευθύνεται για την βλάβη (γλυκοζυλίωση) του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, όπως γνωρίζουμε, είναι η πρωτεϊνη του δέρματος, η οποία το βοηθάει να διατηρείται νεανικό και ελαστικό. 
*Εξασφαλίστε επαρκή ενυδάτωση πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.
*Εντάξτε στο ημερήσιο πρόγραμμά σας τη φυσική δραστηριότητα.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΦΗΣ
Πάκα Ευστρατία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Για οποιαδήποτε απορία σας επικοινωνείστε με την Κα Πάκα στην ηλεκτρονική διεύθυνση epaka@otenet.gr ή καλέστε στο 6944842497.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου