Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

μια συζήτηση με τον Enki Bilal



Ο Ενκί Μπιλάλ είναι από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους εκπροσώπους του κόμικ επιστημονικής φαντασίας. Έχοντας βρει στον Κάφκα το κλειστοφοβικό κλίμα που του χρειαζόταν και στον Λάβκραφτ τις αρρωστημένες όψεις της πραγματικότητας που ήθελε να περιγράψει, δημιούργησε με τη μορφή του κόμικ μια πολιτική λογοτεχνία του φανταστικού, τοποθετημένη συνήθως στο μέλλον, φτιαγμένη με ζοφερούς παρακμιακούς κόσμους, εκκεντρικούς ήρωες, κοφτές φράσεις και, βέβαια, τις δουλεμένες εικόνες που είναι το σήμα κατατεθέν του και οι οποίες του απέφεραν, σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, το βραβείο του γαλλικού περιοδικού Pilote και μια γνωριμία με τον πρωτεργάτη του εντύπου, Ρενέ Γκοσιννύ.
Χαρακτηριστικό της ευρύτερης αναγνώρισης του έργου του είναι ότι το βιβλίο του Ισημερινό ψύχος αναδείχθηκε από το γαλλικό λογοτεχνικό περιοδικό Lire ως το καλύτερο βιβλίο του 1993 ανεξαρτήτως λογοτεχνικής κατηγορίας. Και αυτή ήταν μία μόνο από τις αναρίθμητες επιτυχίες του. Θρυλικό είναι, για παράδειγμα, και το άλμπουμ του, Παρτίδα κυνηγιού (1983), θρυλικές και οι συνεργασίες του με τον σεναριογράφο Πιερ Κριστέν. 
Έχει πάρει πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κόμικ της Ανγκουλέμ (1987), έχει συνεργαστεί στα γραφικά της ταινίας Το όνομα του ρόδου του Ζαν-Ζακ Αννώ (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο), έχει πραγματοποιήσει έκθεση στο Τόκιο μαζί με τον φωτογράφο Γιόζεφ Κουντέλκα (1988), έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια στο μπαλέτο του Προκόφιεφ Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Και, βέβαια, έχει κάνει ταινίες που επίσης έχουν γνωρίσει επιτυχία: το Bunker Palace Hotel με τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και την Καρόλ Μπουκέ (1989), το Tykho Moon, σε σενάριο που έγραψε από κοινού με τον Νταν Φρανκ, με τους Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Μισέλ Πικολί, Ζυλί Ντελπί (1996), το Immortel, πάλι με τον μόνιμο πρωταγωνιστή του, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, και τη Σαρλότ Ράμπλινγκ (2004). 
Γεννημένος το 1951 στο Βελιγράδι, από Βόσνιο πατέρα και Τσέχα μητέρα, ο Ενκί Μπιλάλ εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο Παρίσι πριν ακόμα κλείσει τα δέκα του χρόνια. Είναι πεπεισμένος, όπως ο ίδιος έχει πει, ότι γαλλικά κείμενα που διάβασε στην εφηβεία του και η ίδια η γαλλική γλώσσα επηρέασαν το σχεδιαστικό του ύφος. 
Ο Ενκί Μπιλάλ θα συνομιλήσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη, τακτικό συνεργάτη σημαντικών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, για τα κόμικ, το σινεμά, την πολιτική και οικολογική διάσταση του έργου του, για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε αλλά και για τα Βαλκάνια, τους απόηχους των συνεχών πολέμων, την ιστορία που, όπως έχει κάποτε πει, «τον πήρε από τα μούτρα» ήδη από μικρό παιδί. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

περισσότερες πληροφορίες στο:  http://www.sgt.gr/gr/programme/event/996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου