Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Δέκα Μικροί Νέγροι



Νομίζω ότι το να μπω στην διαδικασία να κάνω συστάσεις ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό και την Agatha Christie θα ήταν κάτι περισσότερο από περιττό.
Οι ''Δέκα Μικροί Νέγροι'' είναι το πιο μοσχοπουλημένο βιβλίο της συγγραφέως και βρίσκεται στη λίστα με τα δέκα πιο ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών, ξεπερνώντας στις μέρες μας τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα. 
Αρχικά η νουβέλα μεταφράστηκε 10 μικροί νέγροι ( και σε μια εκδοχή ονομάστηκε 10 Little Niggers!), αντί για το σωστό 10 μικροί ινδιάνοι, αποτέλεσε, το υλικό για 3 κινηματογραφικές μεταφορές και φυσικά για το κλασσικό θεατρικό ανέβασμα.
Ουσιαστικά το βιβλίο ''παίζει'' με την ιδέα του ομώνυμου παιδικού τραγουδιού (10 little indians...)στον οποίο και βασίστηκε ο τίτλος του. Δέκα άνθρωποι, οκτώ καλεσμένοι και δύο υπηρέτες, βρίσκονται σε ένα νησί έπειτα από την πρόσκληση κάποιου άγνωστου και μυστηριώδους οικοδεσπότη ο οποίος ωστόσο, απουσιάζει τόσο από το σπίτι, όσο και από το ίδιο το νησί όταν οι προσκεκλημένοι φτάνουν σε αυτό. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν πως ο λόγος που δέκα τόσο διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος, δεν είναι διόλου τυχαία αφού ο μυστηριώδης οικοδεσπότης γνωρίζει το ''σκοτεινό'' μυστικό του θανάτου που κρύβει ο καθένας από αυτούς και φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει κανέναν ζωντανό προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ένα άψογο ''σενάριο'' και μια πέρα από κάθε φαντασία εξέλιξη, που στην εποχή του αλλά ακόμη και σήμερα, σε αφήνει άφωνο για το πως το συνέλαβε η συγγραφέας του και κυρίως, πως κατάφερε να το κάνει πράξη. 
Όταν το πρωτοδιάβασα μεταφέρθηκα στο πιο κοντινό παράθυρο, έκλεισα τα φώτα, άφησα ένα μικρό φωτάκι ανοικτό, τοποθέτησα την κούπα με τον καφέ δίπλα στο τραπεζάκι, έστριψα τσιγάρο και ''ταξίδεψα'' σε αυτό το μικρό νησί της ακτής του Ντέβον....
''Δέκα μικρά αραπάκια, να φάνε βγήκανε παρέα
Λαίμαργο το ' να πνίγηκε κι έμειναν εννέα....''
   
Π. Πόντικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου