Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ένα γράμμα στην Μισέλ Ομπάμα


Αγαπητή Μισέλ,

Είδα την φωτογραφία σου στο ίντερνετ,στην οποία κρατάς την εξαιρετικά επίκαιρη ''Σώστε τα κορίτσια μας'' ταμπέλα και συγκινήθηκα από την συντριβή στο πρόσωπό σου.
Είσαι γυναίκα και μητέρα και δεν έχω λόγους να αμφισβητώ την ειλικρινή συναισθηματική σου ταύτιση με τα κορίτσια που αγνοούνται.Αλλά δεν μπόρεσα παρά να αναρωτηθώ αν σου έχει ποτέ περάσει από το μυαλό ότι και πολλές άλλες νεαρές Μουσουλμάνες έχουν χαθεί εξ αιτίας της πολιτικής του συζύγου σου.
Στην Αφρική,απ' όπου προέρχονται οι δικοί σου (και του συζύγου σου) πρόγονοι,στο Αφγανιστάν,στο Ιράκ και σε κάμποσα άλλα μέρη.Άρχισα,επίσης,να σκέφτομαι τις νεαρές Βουδίστριες στο Βιετνάμ αλλά και κάποιες ''καλές'' Χριστιανές στη Νότια Αμερική.Όλες θύματα της Αμερικανικής Στρατιωτικής και Εξωτερικής πολιτικής.
Εάν δεν απατώμαι,από την οικία σου προέρχονται όλες οι διαταγές που ευθύνονται για τις κακοτυχίες (παλιότερες και πιο πρόσφατες) όλων αυτών των παιδιών.
Εγώ είμαι ένας πραγματιστής,Μισέλ και γνωρίζω πως ότι έγινε,δεν ξεγίνεται αλλά ίσως οι δυο μας θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για το μέλλον.Εσύ ως γυναίκα και ως μητέρα που δεν θα ήθελε επ ουδενί να βρεθεί στο μέλλον στην ίδια θέση να κρατά περισσότερες ταμπέλες σαν κι αυτή που κρατάς σήμερα αλλά και ως σύζυγος του ανθρώπου που κρατά στα χέρια του αποκλειστικά τον μηχανισμό ενεργοποίησης των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων,ίσως θα μπορούσες να πετύχεις να κάνεις κάτι περισσότερο από μία απλά συμβολική χειρονομία.
Ίσως θα μπορούσες να γίνεις άτεγκτη (όπως θυμάμαι να κάνει η μητέρα μου με τον πατέρα μου για ζητήματα πολύ λιγότερο σημαντικά από αυτό) και να απαιτήσεις να γίνει επιτέλους κάτι.
Δεν γνωρίζω πόσο εξοικειωμένη είσαι με την Αρχαία Ελληνική Κωμωδία αλλά υπάρχει ένα εξαίσιο θεατρικό έργο του Αριστοφάνη που ονομάζεται Λυσιστράτη (ένα Ελληνικό όνομα που σημαίνει ''αυτή που καταλύει τους στρατούς'').
Η Λυσιστράτη,λοιπόν,ήταν μία αποφασισμένη και με ισχυρή θέληση γυναίκα,η οποία έχει μπουχτίσει να βλέπει τους άντρες να επιδίδονται σε ανόητους αιματηρούς πολέμους.Έπεισε,λοιπόν τις υπόλοιπες γυναίκες να αρνηθούν οποιοδήποτε σεξουαλικό προνόμιο στους συζύγους και εραστές τους σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις πολεμικές συρράξεις και να ζήσουν ειρηνικά.
Δες τώρα,αν μια γυναίκα του δικού σου πολιτικού αναστήματος ακολουθούσε το παράδειγμα της Λυσιστράτης,μπορείς να καταλάβεις πόσο ευεργετικό θα ήταν αυτό για την διάσωση αθώων κοριτσιών και αγοριών σ'όλο τον κόσμο.
Σκέψου,Μισέλ για χάρη των κοριτσιών μας.

Ειλικρινά δικός σου,
Γιώργος Τρικεριώτης
Ελλάδα
Υ.Γ Θα χαιρόμουν να σου δανείσω ένα αντίγραφο της Λυσιστράτης.Παρακαλώ απάντησε μου το συντομότερο δυνατό γιατί οι καιροί που ζούμε είναι ζοφεροί.

ευχαριστώ τη Φίλη Λίτσα για την εξαιρετική απόδοση της επιστολής μου στα Ελληνικά. για να διαβάσεις το αυθεντικό κείμενο, πάτησε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου