Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς Mad men


Ο δημιουργός των "Sopranos" Matthew Weiner υπογράφει το μοναδικό ίσως δράμα που δεν ανήκει στο HBO και το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του. Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Ντον Ντρέιπερ (Jon Hamm) ένας γοητευτικός,δυναμικός και ταλαντούχος 35άρης που αποτελεί το δυνατό χαρτί της εταιρείας με τις πετυχημένες ιδέες του για διαφημίσεις. Ζει το δικό του american dream: πλούσιος, με ακριβό αυτοκίνητο, μεγάλο σπίτι, μία πανέμορφη σύζυγο την Μπέτυ (January Jones) και 2 αξιολάτρευτα παιδιά. Ο ίδιος όμως νιώθει μέσα του συνεχώς ανικανοποίητος και αυτό το κενό του σκεπάζεται από ένα μυστικό και σκοτεινό παρελθόν το οποίο ξετυλίγεται αργά μέσα από flashbacks.

Παράλληλα παρακολουθούμε τις ζωές των υπολοίπων πρωταγωνιστών: H Christina Hendricks (Firefly) είναι καταπληκτική στον ρόλο της Τζόαν ως η γοητευτική κοκκινομάλλα «αρχηγός» των γραμματέων, ξέροντας ακριβώς ποια είναι η θέση της σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, καταπιέζοντας πολλές φορές τα συναισθήματά της. Στην άλλη πλευρά η Πέγκυ (Elisabeth Moss) είναι η νεαρή άπειρη γραμματέας που προσπαθεί με το μυαλό της να εξελιχθεί σε ισάξιο διαφημιστικό στέλεχος. Ο γνωστός από πολλές σειρές John Slattery ως Ρότζερ Στέρλινγκ (ένας από τους 2 κύριους μετόχους της εταιρείας) ακροβατεί ανάμεσα στο αλκοόλ & στις εξωσυζυγικές σχέσεις και ο Vincent Kartheiser ως Πητ Κάμπελ είναι το πλουσιόπαιδο που με την βοήθεια του ονόματος που κουβαλάει τα έχει όλα εύκολα στη ζωή του.

Οι διαφημιστές πουλάνε πόθο, επιθυμία, το στυλιζαρισμένο εγώ τους, την ίδια στιγμή που πίσω απ?όλα αυτά τα ?δήθεν? και την ψεύτικη εικόνα κρύβονται οι κατεστραμμένες οικογενειακές ζωές τους. Το καστ συμπληρώνουν μία ομάδα προσεκτικά διαλεγμένων ηθοποιών και σταδιακά όσο προχωρούν τα επεισόδια βλέπουμε τους χαρακτήρες να αναπτύσσονται. Παράλληλα η σειρά μας ταξιδεύει μέσα από τις ζωές τους σε ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ?60: εκλογική αναμέτρηση Κέννεντυ-Νίξον, την δολοφονία του Κέννεντυ, πόλεμος στο Βιετνάμ κ.α. Επίσης πραγματεύεται θέματα όπως το κάπνισμα,ο ρατσισμός, η θέση των γυναικών στην προ-φεμινισμού εποχή όπου η κύρια ασχολία τους ήταν να είναι γραμματείς ή τηλεφωνήτριες και το όνειρό τους ήταν να παντρευτούν.

Το αψεγάδιαστο στυλ, τα κουστούμια, η αισθητική, το ντεκόρ, τα χρώματα , η λεπτομερής ρετρό ατμόσφαιρα των sixties όλα είναι αριστοτεχνικά δεμένα, μεταφέροντας μας το άρωμα της Νέας Υόρκης εκείνης της εποχής. Όλα αυτά είναι που έχουν κάνει το Mad Men σημείο αναφοράς της ποιοτικής τηλεόρασης. Η σειρά έχει πάρει πάνω από 50 βραβεία μεταξύ αυτών 15 emmy και 4 χρυσές σφαίρες.Το Mad Men δεν δείχνει απλώς τον ρόλο της διαφήμισης στην αμερικανική κουλτούρα, είναι μία σειρά που γελάει κρυφά και ψιθυρίζει πίσω από τις πλάτες ενός μεγάλου μέρους της συντηρητικής αμερικανικής κοινωνίας.

Cinegirl

πηγή: abouttvseries.gr


2 σχόλια:

  1. Έχω δει τη σειρά για λίγο καιρό, σταμάτησα να τη βλέπω λόγω ότι με έπιανε η ψυχή μου με αυτό που λες, το "οι κατεστραμένες οικογένειές τους". Πάντως θα συμφωνήσω, ενδιαφέρουσα σειρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι όντως σκληρή σειρά γιατί προβάλλει την εφιαλτική διάσταση του αμερικάνικου όνειρου.

      Διαγραφή