Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Midnight in Paris



Ας μεταφερθούμε στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο και δη στη ''Μητέρα'' αυτού την Γαλλία. Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του Φωτός. Είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και μια από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της ΟΥΝΕΣΚΟ. Νομίζω ξέφυγα από το θέμα μου...
''Άθικτοι''. Ο πρώτος μας σταθμός. Ένας τετραπληγικός αριστοκράτης προσλαμβάνει ως ''βοηθό'' του έναν νεαρό Αφρικανό των παριζιάνικων προαστίων, ο οποίος θα του αλλάξει τη ζωή με εντελώς απρόσμενο τρόπο. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μια τρυφερή, ανθρώπινη και αστεία ταινία με απολαυστικές ερμηνείες και έξυπνο χιούμορ που σίγουρα θα σας φτιάξει το κέφι! Και εδώ που τα λέμε το χρειαζόμαστε....Δεύτερος σταθμός οι Κάννες! (χμ...Midnight and in Cannes). Μετά τον ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ''Προφήτη'' , ο Ζακ Οντιάρ επιστρέφει με μια μελοδραματική, κλασσική, ιστορία αγάπης. Ο Αλί ο οποίος μεγαλώνει μόνος του τον μικρό γιο του και εργάζεται ως μπράβος σε νυχτερινό μαγαζί, γνωρίζει τη Στεφανί, μια εκπαιδεύτρια φαλαινών στο τοπικό ενυδρείο. Έπειτα από ένα τρομερό ατύχημα που θα αφήσει τη Στεφανί ανάπηρη, η σχέση των δυο τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή. Σκληρός ρεαλισμός και μελόδραμα συγκρούονται ''ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ'' σε ένα γεμάτο ένταση ερωτικό δράμα. Η Μάριον Κοτιγιάρ σε ένα ρόλο πρόκληση (φέτος την είδαμε και στο Dark Knight Rises) υποστηριζόμενη επάξια από τον δυναμικό παρτενέρ της. Τρίτος σταθμός μια τρελή και ακραίως σινεφίλ ταινία. Έπρεπε να το είχα καταλάβει πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φίλμ. Ένα λάθος στην ώρα προβολής της ταινίας ήταν αιτία που δεν έφαγα το ξύλο της ζωής μου! (Υπερβολές...). Τι να σας πω για αυτή την ταινία! Σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη ταινία σε έναν ακραία σουρεαλιστικό κόσμο, παρακολουθώντας μια μέρα από την ζωή του M. Oscar. Ο M. Oscar διασχίζει το Παρίσι σε μια λιμουζίνα και από το χάραμα μέχρι τα μεσάνυχτα παίζει ένα παράξενο παιχνίδι μεταμορφώσεων. 
Αχ αυτό το Παρίσι! Από τον Bogard και την Bergman, στον Hugo, το Moulin Rouge, την Amelie και φυσικά τον Woody allen, το Παρίσι πάντα θα θεωρείτε σύμβολο ρομαντισμού, αγάπης αλλά και το ιδανικό περιβάλλον για αφήγηση ιστοριών, καθώς προκαλεί αυτόματα πολλούς συνειρμούς.....La cabine de projection, vite!
Υ.Γ. Στην ταινία ''Le Casse'' εμβληματική, καθώς και περίφημη παραμένει η σκηνή καταδίωξης μεταξύ του Μπελμοντό και του Σαρίφ στους δρόμους του Πειραιά!

Π. Πόντικας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου