Μια νέα μελέτη στον εγκέφαλο, δείχνει πως μια χημική ουσία (παραπλήσια με το όπιο), μπορεί να οδηγήσει στον πειρασμό να υπερκαταναλώνουμε καραμέλες, σοκολάτες και παρόμοια λιπαρά και γλυκά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν έδωσαν σε αρουραίους τεχνητή ‘ώθηση’ με ένα φάρμακο που πήγαινε κατ ‘ευθείαν σε μια περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται νεοραβδωτό, έκαναν τα ζώα να διπλασιάσουν την ποσότητα των M&Ms που έτρωγαν (καραμέλες επικαλυμμένες με σοκολάτα).
Η ομάδα βρήκε επίσης ότι όταν τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε τις επικαλυμμένες με σοκολάτα καραμέλες, υπήρξε μια απότομη αύξηση της εγκεφαλίνης, μιας φυσικής οπιοειδούς ουσίας, που παράγεται στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου. Η Alexandra DiFeliceantonio του Πανεπιστημίου του Michigan, η Ann Arbor στις ΗΠΑ, και οι συνεργάτες τους, γράφουν για τα ευρήματά τους σε ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη στο περιοδικό Current Biology.
Ευρήματα
Αποδείξαμε ότι τα κύματα εγκεφαλίνης στο πρόσθιο έσω τεταρτημόριο του νωτιαίου νεοραβδωτού συμβάλλουν στη ανάγκη έντονης κατανάλωσης εύγευστου φαγητού», γράφουν, σημειώνοντας ότι: Τα ενδογενή κύματα εγκεφαλίνης στο πρόσθιο μεσοραχιαίο νεοραβδωτό ενεργοποιήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 150% όταν οι αρουραίοι άρχισαν να καταναλώνουν εύγευστες σοκολάτες και συμπληρώνουν, ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα οπιοειδή σήματα είναι σε θέση να κωδικοποιήσουν και να προκαλέσουν την κατανάλωση φαγητού ως ανταμοιβή για τις αισθήσεις.
Αυτά είπαν οι ερευνητές. Σε απλά ελληνικά όμως, φαίνεται ότι η σοκολάτα απελευθερώνει μια ουσία ή οποία μοιάζει με εθιστικό ναρκωτικό και προκαλεί τέτοια ευφορία, ώστε να θέλουμε να ξαναφάμε….
Επίγνωση της υπερκατανάλωσης
Σχολιάζοντας τα ευρήματα στον τύπο, η DiFeliceantonio λέει:
Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος έχει πιο εκτεταμένα συστήματα από ό, τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, τα οποία κάνουν τα άτομα να θέλουν να υπερκαταναλώνουν ως αισθητηριακή ανταμοιβή. Μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η υπερκατανάλωση είναι ένα πρόβλημα σήμερα, σημειώνει.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν έναν εκπληκτικό ρόλο του νεοραβδωτού, ο οποίος μέχρι τώρα είχε ως επί το πλείστον συνδεθεί με την κίνηση. Αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους αυτή η ανακάλυψη στα ποντίκια θα μπορούσε να αποκαλύψει κάτι για την ανθρώπινη τάση για ευκαιριακή και άμετρη κατανάλωση:
Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που δοκιμάστηκε εδώ, είναι ενεργή όταν οι παχύσαρκοι άνθρωποι βλέπουν τρόφιμα και όταν οι τοξικομανείς βλέπουν ναρκωτικά, λέει η DiFeliceantonio. Φαίνεται πιθανό ότι τα ευρήματά μας για την εγκεφαλίνη στους αρουραίους σημαίνουν ότι αυτός ο νευροδιαβιβαστής μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες μορφές υπερκατανάλωσης και εθισμού σε ανθρώπους, προσθέτει.
Η βουλιμία δεν είναι το ίδιο με την αρέσκεια
Η ομάδα επισημαίνει ότι η εγκεφαλίνη ή παρόμοια φάρμακα μπορούν να ασκούν επίδρασή, όχι αυξάνοντας την προτίμηση για τη σοκολάτα, αλλά προκαλώντας βουλιμία για αυτή. Παρομοίως δηλαδή με την καταναγκαστική υπερκατανάλωση που χαρακτηρίζει διαταραχές που κυμαίνονται από την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση έως και την τοξικομανία.
πηγή: nutrilabs.gr
ένα ενδιαφέρον site με θέματα υγείας και διατροφής όπως:
- Κανέλλα και Διαβήτης
- Το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια
- Τα μικροκύματα μειώνουν τη διατροφική αξία.
- Τα μικροκύματα μειώνουν τη διατροφική αξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου