Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

η καινούργια ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε: The Best Offer


Ελληνικός Τίτλος: Το τέλειο χτύπημα

Ο διακεκριμένος εκτιμητής έργων τέχνης και δημοπράτης Virgil Oldman, καλείτε από μια νεαρή κοπέλα ,που πάσχει από μια βαριά μορφή αγοραφοβίας, να εκτιμήσει την κινητή της περιουσία.
Το μυστήριο που καλύπτει την πελάτισσα του θα τον παρασύρει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή…
Ένα ξεκάθαρο παιχνίδι του μυαλού και της αντίληψης. Πολλές εναλλαγές συναισθημάτων και καταστάσεων που μπορούσα να τα χαρακτηρίσω ως «σκωτσέζικα ντους» για τον Virgil. Δεν μπορείς βλέποντας το, να μην τον συμπονέσεις. Μου άρεσε πολύ που θίχτηκε το θέμα της αντρικής φιλίας, από δύο πλευρές, αυτί του Virgil με τον πιστό του φίλο Billy,και αυτή με τον Robert. Αν και διάσημος εκτιμητής, δεν «εκτίμησε» καλά την κατάσταση. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και μέσα στην ταινία, πίσω από κάτι πλαστό κρύβεται κάτι αυθεντικό.
Σε όλη την ταινία κυριαρχεί η αισθητική του δράματος και εσύ αναρωτιέσαι «μα γιατί γίνονται όλα αυτά;»
Έχεις καταλάβει ότι θα παιχτεί μια ανατροπή και κρυφοκοιτώντας και εσύ πίσω από το άγαλμα, με χιτσκοκικό σασπένς, καθηλωμένος συναισθηματικά να γίνεσαι ένα με τους δύο αυτούς χαρακτήρες.

Συντελεστές
Η υπογραφή εδώ είναι μεγάλη και φωτεινή σε σενάριο και σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore (Σινεμά ο Παράδεισος, Μαλένα, Ο Θρύλος του 1900) .Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε Ιταλία, Βιέννη και Πράγα και η εξαιρετική φωτογραφία ανήκει στον Fabio Zamarion. Η μουσική του Ennio Morricone, σταθερού και χρόνιου συνεργάτη του Tornatore, έπαιζε συνεχώς με την ψυχολογία μας. Ο Geoffrey Rush ήταν για μια ακόμη φορά εξαιρετικός ενώ οι ρόλοι του  Billy (Donald Sutherland) και του Robert (Jim Sturgess) ήταν σωστοί και μετρημένοι. Έκπληξη αποτέλεσε η νεαρή, πανέμορφη και ακόμα στα πρώτα της βήματα Ολλανδέζα Sylvia Hoeks στο ρόλο της Claire.

Γιατί να το δω
Γιατί παίζει ο καταπληκτικός Geoffrey Rush ο οποίος δεν μας έχει απογοητεύσει σχεδόν ποτέ. Βλέποντας αυτά τα μεγάλα ονόματα που έχουν παίξει σε άλλες, μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες οπτικών εφέ, αναρωτιέσαι τι μπορεί να έχει αυτή η ταινία και «ασχολήθηκαν» μαζί της. Το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει στο μέγιστο.

Μαρία Ιωάννου

πηγή: filmakias.gr

για να ακολουθήσεις τον filmakia στο twitter πάτησε εδώ

Πυρετός το σαββατόβραδο


(Νωρίς)
Μη με ξαναφωνάξεις Romina, είπε ο Andre
Η Sofi, σκέφτηκε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει το θυμό του 
μιας και το όνομα Romina, της ήταν αρκετά εύηχο και ερωτικό.
Μη με ξαναφωνάξεις Romina, επανέλαβε ο Andre και έφυγε χτυπώντας την πόρτα.
Η Sofi ανασήκωσε τους ώμους και συνέχισε να σιδερώνει.
(Λίγο πριν το πάρτι)
Πεινάς, ρώτησε ο Andre τη Sofi
Όχι, απάντησε εκείνη
Θέλεις μήπως κάτι να πιείς;
Όχι, απάντησε για δεύτερη φορά η Sofi
Μη μου ξαναπείς να πάμε πουθενά, φώναξε εκνευρισμένος ο Andre
Η Sofi ανασήκωσε τους ώμους και φόρεσε το παλτό της.
(Αργά)
Άθλιο πάρτι, είπε ο Andre και μπήκε βιαστικά στο αυτοκίνητο
Μα δεν ήθελες να φύγουμε, είπε η Sofi
Σιωπή
Βουβή οδήγηση
Λάστιχα σε φρεσκοβρεγμένο δρόμο 
Τα φυλαχτά κρεμασμένα στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου 
κρούουν αδέξια κάθε τόσο.
Η Sofi αμίλητη ανάβει τσιγάρο
Με έχεις πνίξει με αυτό το πράγμα πάφα πούφα όλη την ώρα,
αρχίζει να ουρλιάζει ο Andre χτυπημένος από ρεύμα υψηλής τάσης.
Η Sofi ακούει και έπειτα γυρίζει στο μέρος του.
Romina, θέλω να κατέβω. Πεινάω και διψάω.
Έχει ξεχάσει το παλτό της στο αμάξι
αλλά δεν πειράζει
Έχει ξεχάσει την τσάντα της στο αμάξι
αλλά δεν πειράζει
Είναι νύχτα κρύα και πηχτή
όμως τεράστιο ένα ουράνιο τόξο στεφανώνει τα κτίρια.
Εξάλλου τα ουράνια τόξα δεν χρειάζονται φως για να τα δεις
μόνο υπομονή να τελειώσει η καταιγίδα.

Αυγή Βυθούλκα, 17/1/2015

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μυστικά ομορφιάς από όλον το κόσμο


Οι γυναίκες θέλουν να είναι όμορφες. Όταν όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καλλυντικά, επιστρατεύουν τις συνταγές που κληρονόμησαν. Τα σπιτικά καλλυντικά που φτιάχνουν είναι εύκολα στην παρασκευή και έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Μεξικό: Οι Αζτέκες χρησιμοποιούσαν το αβοκάντο

Πλούσιο σε σημαντικά λιπαρά οξέα, το έλαιο από το αβοκάντο επενεργεί στην επιδερμίδα σαν βάλσαμο. Οι Μεξικάνες πιστεύουν ότι το αβοκάντο καταπολεμεί την ξηρότητα του δέρματος.


Καθαρίστε και πολτοποιήστε τη σάρκα από μισό αβοκάντο, ανακατέψτε την με τρεις κουταλιές της σούπας γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος κι απλώστε το μίγμα στο πρόσωπό σας (εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια), το λαιμό και το ντεκολτέ. Αφήστε τη μάσκα να δράσει και μετά αφαιρέστε την με ένα υγρό πανί.

Tip: Χρησιμοποιήστε τα φλούδια του αβοκάντο για να τρίψετε με την εσωτερική τους πλευρά τις φτέρνες και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Θα γίνουν απαλά σαν βελούδο.

Ισπανία: Πατάτες για τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια

Κόψτε δύο ροδέλες από μια πατάτα, ξαπλώστε και ακουμπήστε τις πάνω από τα κλειστά βλέφαρά σας (να πιάνουν οι ροδέλες και την περιοχή γύρω από τα μάτια). Αφήστε τις να δράσουν για δέκα λεπτά. Για καλύτερο αποτέλεσμα οι Ισπανίδες συνηθίζουν να αφήνουν για λίγο τις ροδέλες στο ψυγείο πριν τις τοποθετήσουν στα μάτια.

Πολωνία: Μέλι για ενυδάτωση του δέρματος

Το μέλι περιέχει πολλές ευεργετικές ουσίες για το δέρμα, γι’ αυτό και συστήνεται πολύ από τους δερματολόγους. Για να φτιάξετε μια ενυδατική μάσκα ζεστάνετε ένα μικρό βαζάκι μέλι σε μπενμαρί και μετά απλώστε μια λεπτή στρώση από το χλιαρό μέλι στο πρόσωπό σας. Αφήστε τη για 20 λεπτά και μετά πλύνετε το πρόσωπό σας.

Ιαπωνία: Πράσινο τσάι για καθαρισμό της επιδερμίδας

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που χτυπούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος, έχουν τανίνες που καθαρίζουν τους πόρους και αντιβακτηριακές ουσίες που δεν αφήνουν τις ακαθαρσίες να μένουν πάνω στο δέρμα.

Βάλτε σ’ ένα μπολ δύο κουταλάκια πράσινο τσάι σε σκόνη, προσθέστε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό κι ανακατέψτε καλά. Τρίψτε το δέρμα του προσώπου σας με τη «μους» αυτή και μετά ξεπλύνετέ το.

Βραζιλία: Άμμος για απολέπιση του δέρματος

Όσοι έχουν πάει στη Βραζιλία θα έχουν δει τις Βραζιλιάνες να τρίβουν το σώμα τους με την άμμο, γιατί τη θεωρούν ένα πολύ καλό υλικό για απολέπιση. Η άμμος απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και του λυμφατικού υγρού και έτσι καταπολεμά την κυτταρίτιδα. 

μέχρι λοιπόν να ανοίξει ο καιρός για να μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες της άμμου, ας πασαλειφτούμε με μέλια και αβοκάντο γιατί ως γνωστόν, μπρος τα κάλλη....


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η επιστημονική διάσταση της τεχνοτροπίας του Τζάκσον Πόλοκ


Είναι η απάντηση της Αμερικής στην Ευρώπη. Ο Τζάκσον Πόλοκ είναι ο Πικάσο πέραν του Ατλαντικού. Το 1950 το TIME τον χαρακτηρίζει ως τον «μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη». Η ραγδαία καθιέρωσή του είναι αποτέλεσμα μιας επαναστατικής μεθόδου που είχε επινοήσει το 1947 και την παρουσίασε το 1948. Πρόκειται για το dripping που θα αποτελέσει τη σφραγίδα της προσωπικής του γραφής.
«Οι νέες ανάγκες χρειάζονται νέες τεχνικές. Και οι σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν βρει νέους τρόπους και νέα μέσα για να εκφράζονται…Κάθε εποχή βρίσκει τις δικές της τεχνικές» δήλωνε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την επινόηση του. Παράλληλα διευκρίνιζε ότι στους πίνακες του δεν επιδιώκει και δεν κυριαρχεί το τυχαίο.
Η εξαιρετική δουλειά του έχει γοητεύσει λάτρεις της τέχνης αλλά και επιστήμονες οι οποίοι μέσα από μελέτες, έρευνες και πειράματα προσπαθούν να πλησιάσουν και να αποκρυπτογραφήσουν το έργο του Τζάκσον Πόλοκ. Άλλωστε όπως είχε επισημάνει ο φυσικός και ιστορικός τέχνης Ρίτσαρντ Τέιλορ το αποτέλεσμα στη δουλειά του Πόλοκ δεν ανιχνεύεται στην τέχνη αλλά στα μαθηματικά και μάλιστα στη θεωρία του χάους και στη φράκταλ δομή.
Το 2011 επιστήμονες από το χώρο της φυσικής εντυπωσιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι ο Πόλοκ επωφελήθηκε από τη ρευστοδυναμική πριν ακόμη οι ίδιοι οι φυσικοί μελετήσουν την αρχή της.
Πριν από μερικές μέρες ερευνητές του Universidad Nacional Autonoma de Mexicο δημοσιοποίησαν ότι χρησιμοποιώντας μια πειραματική τεχνική, μπόρεσαν να μιμηθούν την ασυνήθιστη τεχνική dripping του Pollock.
«Μπορούμε να μεταβάλλουμε την ταχύτητα και το ύψος στο οποίο το χρώμα έχει εκτοξευτεί σε οριζόντιο επίπεδο», εξηγεί ένας ειδικός. Στη διάρκεια των πειραμάτων τους, οι ερευνητές έριξαν φως στο πώς ο σπουδαίος Αμερικάνος καλλιτέχνης δημιούργησε τα αριστουργήματά του. «Το χρώμα όπως και το αίμα, είναι ένα μη νευτώνειο υγρό, που σημαίνει ότι αλλάζει υπό πίεση επειδή είναι λίγο ελαστικό», εξηγεί ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας. «Το χρώμα, το οποίο περιγράφεται ως δυσκολαστικό λεπτόρρευστο μη νευτώνειο υγρό, γίνεται λεπτότερο και ρέει πιο εύκολα όταν του ασκείται πίεση. Μια ιδιότητα των δυσκολαστικών υγρών είναι η μεγάλη αντίσταση τους στο να  τεντώνονται. Κάποιες από τις σταγόνες στα σχέδια του Pollock προκύπτουν από τη συγκεκριμένη ιδιότητα».
Αυτή η διαδικασία και ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα περιγράφηκαν και συζητήθηκαν  σε επιστημονική συνάντηση στο Τμήμα Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας των Ρευστών (DFD) στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα η πειραματική τεχνική που εφαρμόζεται δημιουργεί σταλάγματα χρώματος με ελεγχόμενο τρόπο: Όπως είδαμε και στην αυτοβιογραφική ταινία του Τζάκσον Πόλοκ με τον Ed Harris, ο καλλιτέχνης δούλευε ρίχνοντας, στάζοντας, τινάζοντας ή πιτσιλώντας χρώμα συνήθως σε μη τεντωμένο καμβά που τοποθετούσε στο πάτωμα. Ο Πόλοκ έχυνε χρώμα κατευθείαν από το κουτί μπογιάς ή χρησιμοποιούσε μικρές ράβδους ή βούρτσες για να «ψιχαλίζει» το χρώμα πάνω στην επιφάνεια.
«Η μηχανική των ρευστών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσουμε τη ζωγραφική, δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά ένα πρόβλημα ροής», λέει ο Zenit Palacios ένας από τους επίσημους συντελεστές της έρευνας. Την τεχνική αυτή ο Πόλοκ, την περιέγραψε ως εξής: «Η μπογιά που χρησιμοποιώ είναι κυρίως ένα υγρό, μια ρέουσα μορφή μπογιάς. Τα πινέλα που χρησιμοποιώ, τα χρησιμοποιώ κυρίως ως ραβδιά και όχι ως πινέλα… Τα πινέλα δεν αγγίζουν την επιφάνεια του καμβά είναι ακριβώς από πάνω».
Μετά τον Πόλοκ οι ερευνητές του Universidad Nacional Autonoma de Mexicο σχεδιάζουν να μελετήσουν τη ρευστοδυναμική και στο έργο άλλων καλλιτεχνών.
*Ο Τζάκσον Πόλοκ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1912 στο Γουαϊόμινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Έζησε μια πολυτάραχη, δημιουργική και γεμάτη έμπνευση ζωή. « Έφυγε» μόλις στα 44 χρόνια του   σε τροχαίο δυστύχημα στις 11 Αυγούστου 1956.

πηγή: art22.gr



Ο μαγεμένος περιπλανητής

In the Style Of- Man Ray by LuthyLovett
Γεννήθηκα μέσα σε ένα θέατρο, πίσω από τις βαριές κόκκινες κουρτίνες.
Από εκεί μεγαλώνοντας, παρατηρώντας τους ανθρώπους, κατέταξα σε γραφήματα με παράλληλες και ευθείες και άλλες γραμμές, τους θεατές και τους ηθοποιούς.
Ανέκαθεν μπορείς να πεις πως με κατείχε η μανία σε αυτά τα γραφήματα να σημειώνω τις μανίες των ανθρώπων.
Απέφευγα τους μανιακούς αλλά δεν με απέφευγαν αυτοί, με έβρισκαν και μου έριχναν στην λευκή σελίδα όλες τις μανίες τους.
Αναρωτήθηκα, αν αυτό το πράγμα, περιείχε τον ίλιγγο που λάτρεψα από τα μικρά μου χρόνια παρατηρώντας τους γονείς μου να παίζουν, αναρωτήθηκα πόση αλήθεια μπορούσα να διαπιστώσω σε αυτό το ατέλειωτο πίσω μπρος των ατελών ιδεών τους, και πόσο σουρεαλισμό σε αυτήν την φτωχή τους πραγματικότητα..
Πολλοί από αυτούς με έβλαψαν, θα μπορούσα να σου πω ατέλειωτες ιστορίες περί τούτου. Τελικά, μου έμεινε, πως αυτό το ατέλειωτο πίσω μπρος τους, κατέληγε στο μάτι του Πολύφημου.
Εκατοντάδες Πολύφημοι γυρνούσαν γύρω μου κι ατέλειωτοι συμπλεγματίες, εννοώ επαγγελματίες συμπλεγματικοί τύποι..
Μάζευα τα αποκαΐδια τους όταν τους έκαιγα με τον νου μου και τους έριχνα στην θάλασσα.
Ύστερα τράβούσα πάλι για το θέατρο.
Και καθώς κοιτούσα μια γυμνή πλάτη, ένα αντρικό πηγούνι, ένα λευκό πουκάμισο,
δυο γάμπες σταυρωμένες με κάλτσες από μετάξι, που το ευαίσθητο αυτί μου έπιανε το ελαφρό τους τρίξιμο, ένοιωθα πάντα μια ηδονή, και καθώς άκουγα τις λέξεις κεντημένες σε διαλόγους ή μονολόγους καρφωμένες στο στόμα ενός ηθοποιού ένοιωθα φως.
Και ατέλειωτες ηδονές φώτιζαν όλο μου το υπογάστριο και χύνονταν στα μαλακά μου σπλάχνα καταλαμβάνοντας μέρος της καρδιάς μου.
Καθώς μεγάλωσα άρχισα εγώ να γράφω τις λέξεις που οι ηθοποιοί θα έλεγαν φορώντας τους μια περσόνα που είχα σκεφτεί με επιμονή, νύχτες και μέρες ατέλειωτες..
Και καθώς οι θεατές άρχισαν να αποθεώνουν τα έργα μου κι οι εφημερίδες έγραφαν κριτικές υψηλές ,και υμνούσαν το ταλέντο μου, άρχισε σιγά σιγά να καταλαμβάνει μέσα μου όγκο μεγάλο, η φιλοδοξία κι η ματαιοδοξία..
Και ζούσα μόνο για τους θεατές και τις κριτικές ..Κι ήθελα κι άλλο, κι άλλο, κι άρχισα να τσακώνομαι με όποιον διαφωνούσε μαζί μου άγρια..
Έγινα κι εγώ μανιακός και Πολύφημος. Άλλαξα. Δεν ένοιωθα τις ηδονές σε πληρότητα. .Ένοιωθα μονάχα ένα κενό. Κι όλους τους φίλους μου τους εγκατέλειψα καθώς δεν με βόλευε η άγρια κριτική τους.. Κι είχα ένα ατέλειωτο κενό..
Πέρασαν χρόνια που έζησα με ηρεμιστικά και αλκοόλ ,και κατέφυγα σε ένα ερημονήσι ψάχνοντας τον εαυτό μου, εκεί ακριβώς ανακάλυψα πως εγώ σαν παιδί που γεννήθηκε από έρωτα πίσω από τις κουρτίνες του θεάτρου, εγώ δεν μπορούσα να ζήσω τον έρωτα γιατί τον φοβόμουν, τον αντικατέστησα με την φευγαλέα φλόγα της δόξας και την εφήμερη δόση του θαυμασμού....
Τα σταμάτησα όλα, έκαψα τις φιλοδοξίες κι άρχισα να ψάχνω τις αλήθειες μου που κρύβονταν στο πάτωμα ή στο ταβάνι..
Έφτιαξα ένα μικρό θέατρο εκεί , στο νησί το μικρό.
Και παραστάσεις έκανα με αρχάριους ηθοποιούς..
Κι ένοιωσα ξανά τις ηδονές.
Κι έγινα ξανά αυτός που τρεφόταν κι έτρεφε τον έρωτα.
Μου συνέβη τότε να καταλάβω, πως το μόνο που ζητούσα στην ζωή ήταν να ζω σαν μαγεμένος περιπλανητής...
Και τέλειωσα για πάντα με την μανία.
Κι όποιον ανακάλυπτα κοντά μου να τρέφει τέτοιες μανίες τον απομάκρυνα με τον τρόπο μου.
Ακόμη κι αν συνέβαινε να τον ή να την έχω αγαπήσει...

Πόπη Συνοδινού

επισκεφτείτε τον κόσμο της Πόπης: popisynodinou.blogspot.gr

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τροφές που μπορούν να μας κάνουν … χαρούμενους


Σίγουρα δεν υπάρχουν τροφές που ξεκινώντας να τις τρώμε θα ξεχάσουμε τα προβλήματά μας και θα αρχίσουμε να γελάμε. Κάποιες, όμως, μπορούν να έχουν μια θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, χωρίς να μας προκαλούν προβλήματα στην πέψη, το έντερο ή τη σιλουέτα μας.
Ορισμένες τροφές έχουν υπέροχη γεύση και όσο τις τρώμε τις απολαμβάνουμε. Μετά από λίγη ώρα, όμως, μας κάνουν να νιώθουμε φούσκωμα, ενοχές και πείνα. Άλλες πάλι, όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά, μπορούν να μας «ανεβάσουν» χωρίς να μας αφήσουν το ταραγμένο στομάχι που μας προκαλεί το σουβλάκι αργά το βράδυ ή τις ενοχές που μας δημιουργούν τα γλυκά.
Οι παρακάτω τροφές υπόσχονται να σας δημιουργήσουν ευχάριστο συναίσθημα, περισσότερη ενέργεια, ακόμη και 1 ώρα μετά την κατανάλωσή τους και το κυριότερο, χωρίς… παρενέργειες.

Καρύδια και κάσιους: μια χούφτα την ημέρα τη μελαγχολία κάνει πέρα
Περίπου 30 γραμμάρια καρύδια αποδίδουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι –άρα και ικανοποιημένοι- και ταυτόχρονα κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σταθερά. Πέραν αυτού, αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, βοηθώντας στη μείωση εμφάνισης συμπτωμάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης, καθώς αυτά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα σας κρατήσει μακριά από απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο και έντονο αίσθημα πείνας σύντομα κι όλα αυτά, μόλις με μια… χούφτα την ημέρα.

Στρείδια: φτιάχνουν τις… διαθέσεις
Με εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (περίπου 10-15 θερμίδες το ένα), τα στρείδια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, κάνουν καλό στην καρδιά και λόγω του ότι βελτιώνουν γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος, μας αφήνουν με ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα μετά την κατανάλωσή τους. Ακόμη, είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θεωρούνται αφροδισιακό φαγητό κατακλύζοντας τα μενού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνη B12. Ο ψευδάργυρος μας βοηθά να διώξουμε το στρες και είναι απαραίτητος στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση και τη μνήμη, ενώ η προτεινόμενη μερίδα είναι 6-12 στρείδια.

Μαύρη σοκολάτα: γλυκιά απόλαυση που μας «ανεβάζει»
Η σοκολάτα αποτελεί μία από τις τροφές με τη μεγαλύτερη επίδραση στον έλεγχο της διάθεσης, η οποία όχι μόνο μας παρέχει άμεση ευχαρίστηση όταν την καταναλώνουμε, αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Αποφύγετε τη γάλακτος και προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα, καταναλώνοντας 2-4 τετραγωνάκια την ημέρα.

Καφές: διεγερτικός και τονωτικός
Ο καφές αποτελεί τον… μαγικό κόκκο όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης, κάτι που θα παρατηρείτε οι περισσότεροι μετά από μερικές γουλιές στο πρωινό σας. Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τις επιδόσεις, κάνοντάς σας πιο δραστήριους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Το κλειδί εδώ βρίσκεται στην κατανάλωσή του, καθώς όσο λιγότερο καταναλώνετε και όσο λιγότερη ζάχαρη του προσθέτετε, τόσο το καλύτερο.

Κατσαρό λάχανο: το λαχανικό της.. ευτυχίας
Ένα φλιτζάνι από αυτό το λαχανικό καθημερινά στη σαλάτα σας, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, Κ, φυτικών ινών και μαγνησίου. Όπως στην περίπτωση των καρυδιών, έτσι κι εδώ, η καταπολέμηση της έλλειψης μαγνησίου, σημαίνει μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συμπτωμάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα ο ψευδάργυρος που περιέχει, ελέγχει τη διάθεσή σας. Πολλοί είναι οι διατροφολόγοι που πιστεύουν ότι το κατσαρό λάχανο είναι από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη και συστήνονται 1-2 φλιτζάνια καθημερινά στο διατροφικό μας πλάνο.

πηγή: clickatlife.gr


Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

η πρώτη μου παράσταση


ήμουν 15 χρονών, είχα μεταναστεύσει στην Αμέρικα πριν δυο μήνες. πήγαινα πρώτη λυκείου. φόρτωσαν όλη τη τάξη σε ένα πούλμαν και μας πήγαν σε ένα θέατρο.
δεν είχα βρεθεί ξανά σε χώρο θεάτρου αν εξαιρέσεις τον Καραγκιόζη που πηγαίναμε πιτσιρίκια στα Καμένα βούρλα αλλά δεν νομίζω πως μετράει.
το έργο ήταν το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ” η τραγική κωμωδία του Έντουαρντ Άλμπι που ασκεί κριτική στην υποκρισία που περιβάλλει τον θεσμό του γάμου και πόσο  εύκολα μετατρέπεται σε σχέση εξουσίας και αλληλεξάρτησης.
όλα αυτά τα κατανόησα χρόνια αργότερα όταν είδα το έργο ξανά ως ενήλικας. εκείνη την εποχή τα αγγλικά μου ήταν απειροελάχιστα, καταλάβαινα γύρω στο 20 τις εκατό από αυτά που μου έλεγαν και μπορούσα να μιλήσω ακόμα λιγότερο.
αυτό δεν με εμπόδισε να μαγευτώ από τις ερμηνείες των ηθοποιών, τις εκρηκτικές επιθέσεις της Μάρθας προς τον άντρα της, το πως η ηθοποιός που την ερμήνευε την μια στιγμή ήταν ένα λυσσασμένο αγρίμι και την επόμενη ένα ευάλωτο κοριτσάκι έτοιμο να καταρρεύσει.
δεν μπορούσα να καταλάβω τον απόλυτο κυνισμό στα λόγια τους αλλά τον έβλεπα να ξεπετάγεται από τα μάτια τους σαν βρώμικη λάβα.
στο τέλους του έργου είδα τους χαρακτήρες, γιατί είχα ξεχάσει πως ήταν ηθοποιοί στη σκηνή ενός θεάτρου, κατάκοπους, ξεγυμνωμένους, πληγωμένους αλλά και με ένα χαμόγελο λύτρωσης στα βλέμματα τους. μια λύτρωση που ξεχείλιζε από τη σκηνή και ερχόταν καταπάνω μας. είμαι σίγουρος πως το ένιωσαν και τα άλλα παιδιά γιατί στην επιστροφή μέσα στο πούλμαν που συνήθως γινόταν τις κακομοίρας από φωνές, επικρατούσε μια γαλήνη.
μια συμμαθήτρια μου η Νταϊάν ήρθε και κάθησε δίπλα μου. αφού με χίλιους τρόπους με τα σπαστά αγγλικά μου της μετέφερα τον ενθουσιασμό που ένιωθα με ρώτησε αν ήθελα να γίνω μέλος στην θεατρική ομάδα του σχολείου. μου είπε πως θα νιώσω όμορφα γιατί ονομάζεται Thespian society από τον αρχαίο Έλληνα ποιητή Θέσπι που ήταν ο εφευρέτης της τραγωδίας και  ο πρώτος ηθοποιός. εγώ ούτε ακουστά δεν τον είχα αλλά που να τολμήσω να το παραδεχτώ.
πάντως έγινα μέλος της ομάδας, ήμουν υπεύθυνος σκηνικών στην φθινοπωρινή παράσταση και στην ανοιξιάτικη παράσταση που είχαν βελτιωθεί κάπως τα αγγλικά μου ο σκηνοθέτης μου έδωσε ένα μικρό ρόλο στο "Ξυπόλυτοι στο πάρκο" του Νιλ Σάιμον. έπαιξα τον υπάλληλο της τηλεφωνικής εταιρείας είπα, νομίζω, τρεις προτάσεις αλλά ήταν αρκετό για να κολλήσω το μικρόβιο. κάπως έτσι ξεκίνησε το μακροχρόνιο ειδύλλιο μου με το θέατρο.

Γιώργος Τρίκερι

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ζήσε τον μύθο σου στο φουμπού


Κάποιους σας ξέρω χρόνια από τα προφίλ σας στο φεισμπουκ, κάποιους πολύ λιγότερο.
Κάποιοι με ξέρετε χρόνια, κάποιοι λίγες μέρες. Κάποιοι με σβήνετε, κάποιους σας σβήνω, κάποιοι με συμπαθείτε, κάποιους σας συμπαθώ.
Για όλους, όμως, έχω ένα συγκεκριμένο τόνο φωνής, μια χροιά και ένα ύφος όταν διαβάζω τα στάτους σας. Για τον καθένα διαφορετικό και ίσως εντελώς λανθασμένο.
Πάντως, η δική μου φωνή είναι εκνευριστική, στριγγή και ενοχλητική του δρόμου και του παλέματος που έγραφε και ο ποιητής.Μιλάω δυνατά σαν να γκρινιάζω για την μπουγάδα της αποπάνω, γρήγορα με ένα σίγμα περισσότερο συριστικό από το κόσμιο. Και όταν λέω για τα ραντεβού και τους άνδρες, έχω κάτι μάγουλα αγαλλίασης τροφαντά. Αυτά.


 Βέρα J. Φραντζή

διάβασε επίσης από τα κιτάπια της Βέρας:

Αποτυχημένο ραντεβού ν. 148

Αποτυχημένο ραντεβού ν. 345

Αποτυχημένο ραντεβού ν. 436

ή για μία ενδελεχή ματιά στον θαυμαστό κόσμο της, πάτησε εδώ

 

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Δικαστικό «όχι» στο μπλοκάρισμα των torrent στην Ελλάδα

Απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει η εταιρεία ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), απαιτώντας από τους παρόχους να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (αριθμός 13478/22 Δεκ. 2014) όπως τη δημοσιεύει το void.gr, το δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, είναι δηλαδή υπερβολικό μέτρο. 

Επιπλέον, με τα μέτρα που ζητούσε η ΑΕΠΙ θα καταστέλλονταν «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent επιτρέπει την ανταλλαγή όχι μόνο πειρατικών ταινιών και μουσικής αλλά και νόμιμων αρχείων.

Τα αιτούμενα μέτρα κρίθηκε έτσι ότι παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληφορορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ακόμα, το δικαστήριο σημειώνει ότι τα αιτούμενα μέτρα δεν πληρούν το «κριτήριο της καταλληλότητας» επειδή απλούστατα δεν θα ήταν αποτελεσματικά: οι υπηρεσίες torrent που υπήρχαν στη «μαύρη λίστα» της ΑΕΠΙ, όπως το δημοφιλές Pirate Bay, λειτουργούν πλέον σε διαφορετικές διαδικτυακές διευθύνσεις (IP) και θα παρέμεναν προσβάσιμοι για τους χρήστες.

Ακόμα, το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίθηκε ότι παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, παραβιάζει το δικαίωμα των παρόχων στην επιχειρηματικότητα, καθώς και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις.

Το δικαστήριο, τέλος, σχολιάζει ότι τα παραβιαζόμενα πνευματικά δικαιώματα «αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιρειών της πολιτιστικής βιομηχανίας».

πηγή: news.in.gr

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

HOMO OBNOXIOUS – Η Κατάποση

Teun Hocks
Η ιστορία που θα σας πω είναι αληθινή. Βέβαια, δεν περιμένω να την πιστέψετε, πως άλλωστε μιας και δεν θα αναλωθώ να σας πείσω, αφού ελάχιστα με απασχολεί η δημιουργία μαθητών. Το θέμα είναι ότι θέλω να την πω, είναι δικαίωμα – αν και ενοχλητικό – η παροδική φλυαρία, να ακούσω τη φωνή μου, να σιγουρευτώ ότι μιλάω ακόμα, ότι έχω στόμα και όχι κουμπί δηλαδή είναι θέμα σωματικής επιθεώρησης, τώρα αν τύχει και πέσει πάνω σας τσουλήσει στο μέτωπο σας και από το αριστερό ρουθούνι σας θρονιαστεί εν τέλει στο στομάχι σας, καλή έκβαση θα το θεωρήσω. Η κάθαρση ξεκινάει από τη δυσεντερία και την ακατάσχετη αφόδευση. Για τη σπουδαιότητα της αφόδευσης ίσως μιλήσουμε άλλη φορά με συγκεκριμένα παραδείγματα και μαρτυρίες πεσόντων στις απανταχού αφοδευτικές τοποθεσίες του πλανήτη εξάλλου η μελέτη της αφόδευσης απαιτεί την εκ των έσω ανάλυση της κατάποσης.
Ο Manuel είναι ένας μαγικός άνθρωπος. Τι σημαίνει αυτό. Μισεί τους ανθρώπους, τους θεωρεί ενοχλητικούς, δύσοσμους, απαιτητικούς, αναίτια αισιόδοξους και υπερβολικά μαλθακούς για το σύμπαν. Είναι μαρτύριο να έρχεται σε τυχαίες σωματικές επαφές μαζί τους σε τρόλεϊ, βαπόρια και μετρό ή να αναγκάζεται να απαντά στις αδιάκριτες ερωτήσεις τους ή να ανέχεται την παντογνωσία τους ή τις περιττές εκδηλώσεις αγάπης και σκηνοθετημένης τρυφερότητας. Παρακολουθεί την ανάπτυξη αυτού του άνοστου είδους, στο οποίο τυγχάνει δυστυχώς να ανήκει κι αυτός, με μεγάλη έκπληξη και θλίψη. Αναπαράγονται ακατάπαυστα, σκέφτεται, όταν τα συννεφιασμένα πρωινά περνάει έξω από σχολεία και πάρκα. Πως έγινε αυτό το λάθος; Τη φύση την εμπιστεύομαι με έχει κατακτήσει με λιγόλογα πλατάνια, μαργαρίτες που χωράνε στον κρόκο τους έναν ήλιο που δύει, τεντωμένους ροδακινόκαμπους, έναστρη σιωπή, κύματα, χιόνι, την μοναξιά των πουλιών, τον προσωρινό θάνατο, τον μαζικό θάνατο, τον απαραίτητο θάνατο, την σκληρή ειλικρίνεια της προσέγγισης, το νέο φως που ξεκινάει πάντα με ένα σκοτάδι. Πως έγινε αυτό το λάθος; Η Remi του διπλανού διαμερίσματος σπουδάζει φιλοσοφία. Διαβάζει, είναι χαμογελαστή, ευγενική, κοινωνική. Αγοράζει φρούτα απ’ τον μανάβη απέναντι, καλημερίζει τους γείτονες, γίνεται ξανθή πιο ξανθή κάθε μέρα. Μοιάζει άφοβα αφελής, μοιάζει αδιαπέραστα ευτυχισμένη. Ο Manuel τα απογεύματα που βαριέται, καπνίζει πίσω απ’ την κουρτίνα. Την παρατηρεί. Ένας θηλυκός άνθρωπος, ένας θηλυκός άνθρωπος με χαλασμένο πλυντήριο, αυτό εξηγεί τη συχνή της είσοδο στα δημόσια πλυντήρια διαγώνια του σπιτιού. Ο Mauel πεινάει και κάθε φορά που κοιτάζει τη Remi, νιώθει ένα έντονο ουρλιαχτό στο στομάχι, μια φωνή κενού, ένα πιρούνισμα ύπαρξης και θέλει οπωσδήποτε κάτι να φάει. Βλάπτει τη σιλουέτα μου αυτό το κορίτσι. Πολλές φορές έχει πιάσει τον εαυτό του στα ράφια του super market να βλέπει το πρόσωπό της, στα χοιρομέρια, στα λουκάνικα, στις καυτερές σάλτσες. Την πεινάω, κακό σημάδι. Ένα πρωί βγαίνοντας από το διαμέρισμά του, το πόδι του σκόνταψε πάνω σε ένα μικροσκοπικό πανί ή μάλλον βρακί. Ένα λερωμένο βρακί της Remi που προφανώς παράπεσε στην πορεία της για το πλυντήριο. Ο Manuel το μάζεψε. Το έφερε στη μύτη του και μετά το έχωσε στο στόμα του και άρχισε να το μασάει, εν τέλει το κατάπιε. Τις επόμενες μέρες άλλαξε σεντόνια, κατέβασε τα παλιά του βιβλία από το ράφι και συνέχισε. Αυτό ήταν, δεν την παρακολούθησε ποτέ ξανά, είχε ήδη βαρεθεί άλλον έναν άνθρωπο. Χαμογέλασε. Είχε δίκιο.

Αυγή Βυθούλκα, 
6/1/2014

Κάτι από ομορφιά


Το να είσαι ωραία γυναίκα είναι ετσιθελικό προσδοκώμενο, επιρρεπές αυτονόητο. Πρέπει να είσαι… είσαι, δεν είσαι ή θες, δεν θες. Καθημερινά, ανεξαρτήτως, ασχέτως, απαραιτήτως, αφιλοκερδώς.
Αλτρουιστικά, γεφυρωτικά, καθησυχαστικά, να είσαι όμορφη (αφού και σαν) γυναίκα.

Και ενώ εριστικά απαραιτήτως πρέπει να είσαι και να φαίνεσαι ωραία, οι αντιδράσεις των υπολοίπων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από επιβραβευτικές με αυτές τις κοινωνικές αξιώσεις. Από την ασθενή πια κριτική ότι είσαι κοκορόμυαλη φλύαρη εως τις μεγαλύτερες χοντράδες της επιδερμικής ανηθικότητας, που σου προσάπτει μια κοντή φούστα ή ένα βαθύ ντεκολτέ. Αλλά το χείριστο είναι ότι η ομορφιά είναι συνυφασμένη με την διαφθορά, την σεξουαλική διαστροφή, το ακόλαστο κυνήγι των χρημάτων και του υλισμού. Δηλαδή βγάζεις το εσώρουχό σου κάτω από το τραπέζι, τρίβεσαι σε ένα συνεπιβάτη στο λεωφορείο, κάνεις τα γλυκά μάτια, είσαι μια σαχλαμάρα και μισή.

Η ομορφιά δε σου προσφέρει παρά αναξιοπρεπείς προτάσεις, κεντρίζει τα κουτσομπολιά, ενθουσιάζει μα και προτρέπει αντιπάθειες. Σου προσδίδει μετριότητα στις δεξιότητες στον εργασιακό ανταγωνισμό με το ίδιο ή το άλλο φύλο. Και πρέπει να προσπαθήσεις διπλά για να αποδείξεις την υπόστασή σου και να την προσδώσεις λίγη ουσία κι βαρύτητα.

Η ωραιότητα σου δίνει ένα προβάδισμα απατηλό, γιατί από την πρώτη μέρα πρέπει να το κατανοήσεις τόσο βαθειά και στοχαστικά, ώστε να το χρησιμοποιήσεις με τακτική και προσοχή. Και κανείς δεν σε προετοιμάζει για αυτήν την καλοστημένη παγίδα, ενώ σε σπρώχνουν σε αυτή με έναν κορβανά από κολακείες. Και πέφτεις στη λασπώδη λούμπα των κοσμητικών επιθέτων και ξεχνιέσαι μέσα στη θεοποιημένη νεανικότητα και φτάνεις να μην έχεις τίποτα παρά δυο φωτογραφίες με ένα εκπληκτικό προφίλ. Μα φταις; Σε μαγνητίζει η δύναμη της εικόνας σου στους άλλους. Ναι! Σε διαφθείρει πιο εύκολα από μια πλούσια κληρονομιά ενός μεγιστάνα θείου. Σε κάνει να ψηλαρμενίζεσαι και μόλις οι άλλοι το καταλάβουν αρχίζουν το δούλεμα, την πιάτσα στον υπέρμετρο εγωισμό σου.

Αν είσαι τυχερή γυναίκα με μια ισορροπία παράδοξη και ήσυχη, θα καταλάβεις γρήγορα πως για να αποδείξεις τι τελικά είσαι, πρέπει να προσπαθήσεις τόσο όπως ονειρεύεσαι έντονα ένα βράδυ με πανσέληνο μια ερωτική χίμαιρα. Πόση διαύγεια πνεύματος χρειάζεται να βγεις από μια τέτοια δικτατορία!

Αν είσαι τυχερή γυναίκα, θα παρεκτραπείς… μα θα αφυδατώσεις τις ρίζες των κακών κειμένων, για τα ωφέλιμα, τα χλωρά.

Δεν είναι αφελή όσα γράφω. Ούτε φεμινιστικό ντελίριο. Είναι ένα σενάριο που παίζεται ξανά και ξανά σε ένα κόσμο που η ομορφιά δημιουργεί μόνο καύλα. Όμως, η ομορφιά είναι τέχνη και το έχουμε ξεχάσει.

Βέρα J. Φραντζή

για να επισκεφτείς το blog της Βέρας πάτησε εδώ.




Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Κατέβασε δωρεάν τα σενάρια ταινιών υποψήφιων για όσκαρ



Ανακάλυψα μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για όσες/όσους ενδιαφέρονται για το δημιουργικό κομμάτι του κινηματογράφου. Η σελίδα είναι αγγλόφωνη οπότε αναφέρω ενδεικτικά τίτλους άρθρων που τράβηξαν την δική μου προσοχή:

 Andrei Tarkovsky on Directing: 'Sacrifice Yourself for Cinema'

Lessons First-Time Directors Won't Learn Until It's Too Late

Think of Something F@%&ed Up Every Day: John Waters on His Surprisingly Tame Creative Process

Αυτό που με ενθουσίασε πάνω απ όλα είναι πως σου παρέχει την δυνατότητα να κατεβάσεις δωρεάν σε μορφή pdf σενάρια από ταινίες. αυτή τη στιγμή έχει οκτώ από τις δέκα ταινίες που είναι υποψήφιες για όσκαρ καλύτερου σεναρίου όπως Birdman και The Theory of Everything. Η ιστοσελίδα ονομάζεται  nofilmschool.com και για να την επισκεφτείς πάτησε εδώ
καλές αναγνώσεις.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

οι καλύτερες βρετανικές κωμωδίες της τελευταίας δεκαετίας: In Bruges

Ελληνικός τίτλος: Αποστολή στην Μπριζ



O Ρέι (Colin Farrell) ένας πληρωμένος δολοφόνος, είναι γεμάτος ενοχές. Ο Κεν (Brendan Gleeson), ο μοναδικός του φίλος και συνάδελφος, προσπαθεί να τον πείσει να χαλαρώσει και να απολαύσει τις διακοπές τους.
-Η Μπριζ είναι η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη στο Βέλγιο, του διαβάζει από το τουριστικό φυλλάδιο.
Ο Ρέι είναι ανένδοτος, μισεί την Μπριζ και θέλει να επιστρέψει στο Δουβλίνο. Ώσπου συναντάει την Κλόι (Clémence Poésy) μια όμορφη έμπορο ναρκωτικών που εργάζεται και ως βοηθός παραγωγής σε μια ταινία που γυρίζεται στην πόλη και στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μυστηριώδης νάνος.
Όταν εμφανίζεται και ο μαφιόζος Χάρι (Ralph Fiennes) για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους δυο δολοφόνους η αγωνία και το γέλιο κορυφώνονται.
O Martin McDonagh έχει καταξιωθεί ως θεατρικός συγγραφέας από νεαρή ηλικία, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο (έγραψε επίσης και το σενάριο της ταινίας) ζωγραφίζει ένα γοητευτικό πορτρέτο της πόλης και προσθέτει και ενδιαφέροντες χαρακτήρες με απολαυστικούς διαλόγους.
Στην αρχή της ταινίας ο Κεν λέει στον φίλο του
-Όσο είμαστε εδώ θα προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε την κουλτούρα με την διασκέδαση, και ο Ρέι του απαντά
-Φοβάμαι πως στο τέλος θα υπερισχύσει η κουλτούρα.
στην ταινία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο κι αυτό είναι και η γοητεία της.

Γιώργος Τρίκερι

Πώς να αυξήσω τον μεταβολισμό μου;


Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας είναι να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Ο τρόπος για να το πετύχετε αυτό, ίσως και ο μοναδικός, είναι η εντατική άσκηση.

Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, είναι η επάρκεια πρόσληψης υγρών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, για να τρέχουν όλες οι μεταβολικές διαδικασίες σωστά. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονα λαχανικά και φρούτα, όπως προτείνουν όλοι οι διαιτολόγοι.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ώστε να αυξήσει κανείς τον μεταβολισμό του και η άσκηση είναι κάτι που προτείνεται και για άλλους λόγους! Σταματήστε λοιπόν να ασχολείστε τόσο πολύ με το μεταβολισμό σας και αρχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και την υγεία σας ανεξάρτητα από αυτό.

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πηγή: naturanrg.gr #56

διάβασε επίσης: 

τι είναι τα γκότζι μπέρις και πώς μας ωφελούν


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Cine News 16 Ιανουαρίου


Καλησπέρα σας τι κάνετε; 
Ταινίες βλέπετε η να σας μαλώσω;
Σας έλειψα ή μπορείτε να ζήσετε και χωρίς εμένα; Μάλλον το πρώτο! Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό διότι έχω και τόσα πολλά να σας πω! Βγήκαν οι υποψηφιότητες για τα Oscars! American Sniper, Birdman, Boyhood, The grand Budapest Hotel και το εξαιρετικό The imitation game (που θα σας πω παρακάτω) θα παλέψουν για το πολυπόθητο αγαλματάκι! Σίγουρα ήρθε η στιγμή της Julianne Moore (υποψήφια για την ταινία Still Alive) και ίσως ήρθε η στιγμή και του Ethan Hawke (Boyhood) αλλά αυτά είναι προσωπικές απόψεις και μόνο! Σημαντικό στατιστικό το φετινών Oscars η 19η υποψηφιότητα της Meryl Streep (Πρώτη φορά ήταν για την ταινία ο ''Ελαφοκυνηγός'', φυσικά είναι κάτοχος ήδη τριών Oscars). O Wes Anderson είναι το βασικό φαβορί για την σκηνοθεσία ενώ να περιμένετε εκπλήξεις από ταινίες όπως το Foxcather και The Imitation Game. Για την καλύτερη ξένη ταινία όλοι ξέρετε την αδυναμία μου για την ταινία ''Ιστορίες για Αγρίους'' αλλά και η ''Ida'' παίζει δυνατά στην κατηγορία αυτή! Δεν σας είπα για το Oscar A' Aντρικού ρόλου και Β' Γυναικείου ρόλου γιατί εκεί πιστεύω πως σίγουρα θα δούμε μεγάλες εκπλήξεις!
Σίγουρα θα μάθατε (αναφέρομαι στο γυναικείο κοινό κυρίως) πως Μπραντ Πιτ, Κρίστιαν Μπέιλ και Ράιν Γκόσλινγ θα παίξουν μαζί σε μια ταινία με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση! Ο Ράσελ Κρόου μας τα χαλάει λίγο με την θεματολογία της νέας του ταινίας (περιμένω ξεσηκωμό και κοινωνική επανάσταση....πάντα υπερβολικός I know...) ενώ επιτέλους επέστρεψε ο Μάικλ Μαν με την νέα του ταινία ''Blackhat''. Έξι χρόνια σιγής ήταν πολλά....Μπορείτε να δείτε και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου ''Agora'', φυσικά για τους original cinefil....''Taken 3''....δεν θα σχολιάσω τους ''Γαμπρούς της Ευτυχίας''! Το αφήνω στην κρίση σας!
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο John Carpenter με φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο! Εγώ πάντα θα βλέπω με ευχαρίστηση την ''Απόδραση από το Λος Άντζελες''! Ταινιάρα! Σήμερα η τηλεόραση έχει την ταινία ''Postman'' με τον Κέβιν Κόστνερ. Άμα μείνετε μέσα δείτε την αν και κακό copy paste των αριστουργηματικών ταινιών ''Mad Max'' είναι!
''Θέλω να γράψω δύο λόγια για την ταινία ''The Ιmitation Game'' (όπως προανέφερα). Πάρα πολύ καλή ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Άλαν Τιούρινγκ, γνωστού μαθηματικού που ουσιαστικά επέσπευσε την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στην αποκρυπτογράφηση του Γερμανικού Κώδικα Επικοινωνίας γνωστού και ως ''enigma''. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα πολύ απλά γιατί είναι η ταινία των ημερών μέχρι να βγουν και οι ταινίες ''Birdman'', ''American Sniper'' για να δούμε που θα πάει ο θείος Oscar...
Εκλογές έρχονται βρε! Το σινεμά μπορεί να λείπει από ένα τέτοιο ραντεβού τρομάρα τους! ''All the president's men''. Νομίζω όλοι την έχετε δει για αυτό ΞΑΝΑ δείτε την! Από τα σύγχρονα αριστουργήματα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου είναι και ''οι Ζωές των Άλλων'' καθώς επίσης και η all time classic ταινία ο ''ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ''...
Καλές προβολές

Με τιμή 
Π. Πόντικας.

Ο Ινδιάνοι του Mardi Gras και ο Βig Chief (of the Guardians of the Flame) Donald Harrison


γραφεί ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Ο Ινδιάνοι του Μαρντί Γκρα, είναι μια παράδοση των κατοίκων της πόλης της Νέας Ορλεάνης, η οποία έχει τις ρίζες της στα χρόνια της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες (γύρω στα 1700) . Σκλάβοι αφρικάνικής καταγωγής οι οποίοι δραπέτευαν από τις φυτείες, έβρισκαν καταφύγιο και φροντίδα, σε καταυλισμούς ιθαγενών ινδιάνων (των φυλών Choctaw, Seminoles, και Chickasaws) σε ολόκληρη την πολιτεία της Λουιζιάνα. Προς τιμήν αυτού του γεγονότος, οι αφροαμερικανοί κάτοικοι της νέας Ορλεάνης, ντύνονται με ινδιάνικα κουστούμια, κατά τη διάρκεια του Μαρντί Γκρά (της μέρας του Καρναβαλιού, περίπου αντίστοιχης με τη δική μας Καθαρή Δευτέρα)  και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης. Τα κουστούμια τους, που είναι εξαιρετικά εξεζητημένα, κατασκευάζονται με διακοσμητικά φτερά και πούπουλα, κεντημένες χάντρες και διάφορα άλλα πλουμίδια, και περιλαμβάνουν σύνθετες απεικονίσεις με σκηνές της παράδοσης και των δύο πολιτισμών. Η λεπτοδουλειά και η λεπτομέρεια κάθε αμφίεσης, απαιτεί μόνιμη καθημερινή ενασχόληση με αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κουστούμια, πρέπει να εναλλάσσονται κάθε χρονιά, και θεωρείται αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί το ίδιο κουστούμι δυο φορές. Κάθε συμμετέχων έχει το δικό του ρόλο, όμως το γενικό πρόσταγμα ανήκει δικαιωματικά στον αρχηγό της κάθε φυλής (Big Chief.) Η παρέλαση με πλήρη περιβολή εμβλημάτων της κάθε φυλής, συνοδεύεται από ψαλμούς και παραδοσιακά τραγούδια, κρουστά και λεκτικές ανταπαντήσεις μεταξύ των φυλών, όταν συναντιούνται σε σταυροδρόμια με φυλές από άλλες γειτονιές ( κυρίως ινδιάνοι της άνω πόλης με τους ινδιάνους της κάτω πόλης) 
Εκτός της ημέρας του Μαρντί Γκρα, υπάρχουν πλέον άλλες δυο ημερομηνίες στις οποίες εμφανίζονται οι φυλές, κατά τη διάρκεια του χρόνου: την ημέρα που είναι γνωστή ως super Sunday προς τα τέλη του χειμώνα, και το σούρουπο της νύχτας του Αγίου Ιωσήφ. 

Ο Βig Chief (of the Guardians of the Flame) Donald Harrison jr. έμαθε  την παράδοση απ' τον εκλιπόντα πλέον πατέρα του Donald Harrison sr., αναλαμβάνοντας το σκήπτρο της φυλής του, της Congo Square. Από κει και το όνομα της μπάντας του, Congo Nation Square, που παίζει μια εντυπωσιακή μεταμοντέρνα μίξη της τζαζ της Νέας Ορλεάνης, των μπλουζ και των παραδοσιακών ινδιάνικων ρυθμών και τραγουδιών, όλα υπό την καθοδήγηση του άλτο σαξόφωνου του Harrison. Ο εμβληματικός δίσκος αμάλγαμα, είναι το Indian Blues (1992), από όπου και το χαρακτηριστικό κομμάτι "HU-TA-NAY" που ακούγεται πιο κάτω, από ζωντανή συναυλία μαζί με τον θρυλικό Dr. John. Ο Harrison επέστρεψε μόνιμα στη Νέα Ορλεάνη από το 1999 και ασχολείται με τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της παράδοσης, έχοντας ήδη μια λαμπρή νεοϋορκέζικη (και διεθνή) καριέρα πίσω του, (πχ. ως post bop σαξοφωνίστας με τους Jazz Messengers του Art Blakey μαζί με τον τρομπετίστα Terence Blanchard, αλλά και μια εξαιρετική δισκογραφική παρουσία, όπου ως band leader, και συνθέτης, γράφει κομμάτια που αναμειγνύουν πάμπολλα είδη της τζαζ, πχ τη λάτιν ή το hard bop, με διάφορες σύγχρονες τάσεις της μαύρης μουσικής πχ. το  χιπ χοπ) 

πηγές: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Harrison, 
http://en.wikipedia.org/wiki/Mardi_Gras_Indians

https://www.youtube.com/watch?v=1J3MWiToJ9c

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Wi Fi: Ελευθερία ή Θάνατος?


Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IRIC) ο οποίος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (WHO) τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF / EMF), που εκπέμπονται από συσκευές Wi-Fi, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και κινητά τηλέφωνα κατατάσσονται ανάμεσα στους πιθανούς παράγοντες πρόκλησης καρκίνου στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Microscopy and Ultrastructure, έφηβοι και παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα ηλεκτρομαγνητικά αυτά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF / EMF) κυρίως μέσω της χρήσης Wi-Fi συσκευών.

Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

Τα έμβρυα είναι ακόμα πιο ευάλωτα από τα παιδιά.
Στο κινητό θα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από την υπερέκθεση στην ακτινοβολία
Τα παιδιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας μικροκυμάτων από τους ενήλικες, καθώς τα κρανία των παιδιών είναι λεπτότερα από των ενηλίκων και αποθηκεύουν περισσότερη ακτινοβολία στον εγκεφαλικό ιστό.
Οι τρέχουσες τιμές στα όρια έκθεσης είναι ανεπαρκείς και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Οι ασύρματες συσκευές είναι ραδιοπομποί, όχι παιχνίδια. Η πώληση τους στα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.
Οι έφηβες και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να τοποθετούν το κινητό τους κοντά στο στήθος τους ή στο κεφάλι τους.
Οι κυβερνήσεις έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, όμως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού τις αγνοεί.
Η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες / EMF έχουν συνδεθεί με ιδιαιτέρως σημαντικούς κινδύνους στην υγεία όπως με καρκίνο του εγκεφάλου και στους σιελογόνους αδένες και με καρκίνο του μαστού.

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, η έκθεση των παιδιών και των εφήβων στις συχνότητες αυτές θα πρέπει να περιοριστεί ενώ τα σημερινά όρια έκθεσης θα πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς είναι ανεπαρκή.

πηγή: koutipandoras.gr

χαϊκού για τα flapjacks της Λένας


ήθελα να φάω όλο το ταψί
έφαγα όλο το ταψί
ήθελα να είχα άλλο ένα ταψί.

η Bjork επιστρέφει με το Vulnicura




με έναν ιδιαίτερο τρόπο ανακοίνωσε τη νέα δισκογραφική της δουλειά η Ισλανδή καλλιτέχνις. ανάρτησε ένα ιδιόχειρο σημείωμα στη προσωπική της ιστοσελίδα.
σύμφωνα με το σημείωμα μαθαίνουμε πως το νέο άλμπουμ ονομάζεται  Vulnicura, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο και θα περιέχει εννέα τραγούδια των οποίων οι τίτλοι είναι  "Stonemilker", "Lionsong", "History of Touches", "Black Lake", "Family", "Notget", "Atom Dance", "Mouth Mantra" και "Quicksand".
η κυκλοφορία του άλμπουμ θα συμπέσει με μια μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται στο Μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) η οποία θα είναι αφιερωμένη στη πολυσχιδή σταδιοδρομία της εκκεντρικής ντίβας . θα υπάρξουν αφιερώματα στα κουστούμια που φοράει στις live εμφανίσεις της, στα ευφάνταστα video clips και τις εμφανίσεις της στον κινηματογράφο. εμείς οι λάτρεις της Bjork που η αλήθεια είναι πως παραξενευτήκαμε  λιγάκι με την "επιστημονικότητα" του τελευταίου άλμπουμ  περιμένουμε με αγωνία τη νέα μουσικής της. 


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

αναζητώντας

Pedro Ruiz

«Κι έτσι, λίγο οι απειλές του Καπουλίνα απ' τη μιά, λίγο η απογοήτευση που μου είχε προκαλέσει η δουλική στάση των αγροτών απέναντι στον παπά από την άλλη και λίγο ο έρωτάς μου για τον Εμίλιο, τελικά έβγαλα εντελώς από τον νου μου την επανάσταση.
Κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν ήταν αναγκαία, πως ο κόσμος - αν τον παρατηρούσε κανείς προσεκτικά - ήταν καλά οργανωμένος.
Τα χωράφια κάρπιζαν, οι γαιοκτήμονες αρρώσταιναν κι αυτοί, οι μεροκαματιάρηδες αγαπούσαν τις γυναίκες τους, έσμιγαν μαζί τους και γεννούσαν παιδιά, οι χωριατοπούλες ήταν ευτυχισμένες κάνοντας όνειρα για τους ξένους που περνούσαν από κείνα τα μέρη, οι αντάρτες ήταν ευτυχισμένοι πηδώντας τις χωριατοπούλες, οι μητέρες των κοριτσιών ονειρεύονταν ότι οι κόρες τους θα γκαστρώνονταν απ' τον γιο του αφεντικού και οι χωρικοί ονειρεύονταν πως οι αντάρτες θα τους βοηθούσαν να γίνουν αφεντικά.
Η ζωή είχε μια τάξη και για να την αλλάξει κανείς έπρεπε να γκρεμίσει τα όνειρα όλων. Η πολιτική είναι το επάγγελμα των ανόητων ή των φιλόδοξων, οι σοφοί άνθρωποι δεν ασχολούνται μαζί της παρά με την αναζήτηση του έρωτα, με την αναζήτηση της ευτυχίας, έλεγα και ξανάλεγα μέσα μου».

Κάπως έτσι περιγράφει τις σκέψεις ενός από τους ήρωές του ο Σέρχιο Αλβάρες, 
στο εξαιρετικό βιβλίο/τοιχογραφία της Κολομβίας των τελευταίων δεκαετιών
του 20ου αιώνα "35 ΝΕΚΡΟΙ". 
Καλημέρα σας

από το χρονολόγιο της Νάσης Αναγνωστοπούλου στο fb.


για να επισκεφτείς το blog της Νάσης πάτησε εδώ

Χρυσές Σφαίρες 2015. επιτέλους Julianne !!!


Ικανοποίηση νιώθω με την απονομή των βραβείων στις φετινές Χρυσές Σφαίρες. Οι Χρυσές Σφαίρες είναι βραβεία που απονέμουν, κάθε χρόνο από το 1961, οι ξένοι ανταποκριτές που εργάζονται στο Χόλιγουντ στις καλύτερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές και συντελεστές. Για πρώτη φορά βραβεύεται η Julianne Moore για έναν κινηματογραφικό ρόλο (είχε βραβευτεί και το 2012  για την συμμετοχή της στη τηλεοπτική σειρά Game Change). Την θεωρώ από τις κορυφαίες ηθοποιούς της έβδομης τέχνης και όπως δήλωνα μέχρι πρότινος ντρεπόμουν που ζούσα σε έναν κόσμο που δεν έχει βραβευτεί η Julianne με όσκαρ (αν και οφείλω να ομολογήσω πως και εγώ ήμουν διχασμένος όταν ήταν συνυποψήφια το 2002 με την  Catherine Zeta-Jones. τελικώς κέρδισε η Catherine για το Chicago.) βεβαίως υπήρχαν άλλες περιπτώσεις που εδικαιούτο το αγαλματάκι, Βλέπε Boogie Nights, The Kids Are All Right, Magnolia κ.α. πάντως η χθεσινή  βράβευση ήταν μια δικαίωση.

 Αναλυτικώς οι νικητές είναι:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Καλύτερη Ταινία - Δράμα
Boyhood

Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ
The Grand Budapest Hotel

Καλύτερος Σκηνοθέτης
Richard Linklater - Boyhood

Καλύτερο Σενάριο
Birdman

Α' Γυναικείος Ρόλος - Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Amy Adams - Big Eyes

Α' Ανδρικός Ρόλος - Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Michael Keaton - Birdman

Α' Γυναικείος Ρόλος - Δράμα
Julianne Moore - Still Alice

Α' Ανδρικός Ρόλος - Δράμα
Eddie Redmayne - Theory of Everything

Β' Ανδρικός Ρόλος
J.K. Simmons - Whiplash

Β' Γυναικείος Ρόλος
Patricia Arquette - Boyhood

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
How to Train Your Dragon 2

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
Leviathan (Ρωσία)

Καλύτερη Μουσική
Johann Yohannson - Theory of Everything

Καλύτερο Τραγούδι
Glory - Selma (John Legend, Common)

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Τηλεοπτική Κωμωδία
Transparent

Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά
Fargo

Α' Ανδρικός Ρόλος - Κωμωδία
Jeffrey Tambor - Transparent

Α' Γυναικείος Ρόλος - Κωμωδία
Gina Rodriguez - Jane The Virgin

Α' Ανδρικός Ρόλος - Δράμα
Kevin Spacey - House of Cards

Α' Γυναικείος Ρόλος - Δράμα
Ruth Wilson - The Affair

Τηλεοπτικό Δράμα
The Affair

Α' Γυναικείος Ρόλος (τηλεταινία ή μίνι σειρά)
Maggie Gyllenhaal - The Honorable Woman

Α' Ανδρικός Ρόλος (τηλεταινία ή μίνι σειρά)
Billy Bob Thornton - Fargo

Β' Γυναικείος Ρόλος (τηλεταινία ή μίνι σειρά)
Joanne Froggatt - Downton Abbey

Β' Ανδρικός Ρόλος
Matt Bomer - The Normal Heart

και τώρα το μόνο που μένει ένα όμορφο γυαλιστερό όσκαρ για την Julianne που το αξίζει όσο καμιά άλλη.