Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

«Η Ζαζί στο Μετρό», του Λουί Μαλ (1961) στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου.


Ανήμερα τις εθνικής επετείου της Γαλλίας, στις 14 Ιουλίου, το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας και το TV5 Monde, γιορτάζουν την πτώση της Βαστίλης με την προβολή της ταινίας «Η Ζαζί στο Μετρό» του Λουί Μαλ (1960).

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον ειδυλλιακό κήπο του Νομισματικού Μουσείου, πάντα με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ η Fischer θα προσφέρει άφθονη, δροσερή μπύρα τους επισκέπτες μας.

Η ταινία: Η δεκάχρονη Ζαζί πηγαίνει στο Παρίσι για να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του εκκεντρικού θείου της, προκειμένου η μητέρα της να βρει χρόνο για τον εραστή της. Μόνο που η ατίθαση πιτσιρίκα δεν έχει σκοπό να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Καθώς ξεφεύγει από την επιτήρηση του θείου Γκαμπριέλ, περιπλανιέται σε ένα θεότρελο Παρίσι γεμάτο παραδοξότητες, έχοντας ως μοναδική επιθυμία να μπει στο μετρό. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι το κρατούν κλειστό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Μία από τις πλέον ιδιαίτερες ταινίες στην ούτως ή άλλως περιπετειώδη φιλμογραφία του Λουί Μαλ, «Η Ζαζί στο Μετρό» («Zazie dans le Métro», 1960) πατά στο ομώνυμο και εξαιρετικά δημοφιλές μυθιστόρημα του Ρεϊμόν Κενό. Αποτολμώντας αρκετές παρεμβάσεις σε ένα πρωτότυπο υλικό που οι περισσότεροι έσπευσαν να προεξοφλήσουν την αδυναμία μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη, ο Μαλ ζωντανεύει στο πανί μια μαγευτική ιστορία ενηλικίωσης, «υποχρεώνοντας» έναν από τους πρωτεργάτες της Νουβέλ Βαγκ, τον Φρανσουά Τριφό, να του εκφράσει γραπτώς τον ενθουσιασμό του.

Σας καλούμε, λοιπόν, να απολαύσετε μία από τις πιο ευφορικές στιγμές του Λουί Μαλ σε ένα φιλμ που κατάφερε με ευκολία να ξεχωρίσει από την επαναστατική και άκρως οργασμική γαλλική κινηματογραφία των ‘60s.